Våren 1983 överlämnade den polska ambassaden ett brev till det svenska Utrikesdepartementet. Polackerna säger att brevet kom i en taxi som kört från centralstationen i Stockholm. I brevet finns uppgifter om svenska militära anläggningar, samt ett erbjudande om fler försvarshemligheter. Den anonyma avsändaren bad om 25.000 kronor i använda sedlar till Poste Restante, Sven-Roland Larsson.

Säkerhetspolisen hade övervakat postkontoret på Vasagatan i över en vecka när överstelöjtnant Bertil Ströberg, chef på Flygstabens sambandsavdelning, klev in och frågade efter just: Poste Restante, Sven-Roland Larsson.

Svårsmält förklaring

Ännu en spionskadal verkade uppenbar, och enligt åklagaren var det Ströberg som skrivit och lämnat över brevet.

Men Bertil Ströberg hade en helt annan förklaring till varför han kom till posten den 20 maj 1983.

Enligt Ströberg hade han under en promenad på Djurgården blivit vittne till hur en man undkom att bli indragen i en bil. Bertil Ströberg frågade mannen om han behövde hjälp, och de ska ha promenerat vidare tillsammans.

"Lurig" inbjudan

Ströberg hävdar också att det senare kom ett brev från mannen där han kallade sig Sven-Roland Larsson. Han tackade för hjälpen och bad Ströberg hämta post i hans namn och komma med den till ett hotell.

- Det är ju mycket i det här som förefaller konstigt, även för mig. Jag trodde det var en ren slumphändelse på Djurgården. Jag undrade vad det var för en kille men tänkte att han kanske ville träffas igen och var lite "lurig" i sin inbjudan. Men jag borde varit mer kritisk, säger Bertil Ströberg.

Frostiga relationer

Ströbergs gripande sammanföll med den svenska ubåtskrisen, och relationerna mellan Warszawa-pakten och Sverige var minst sagt frostiga. Många undrade om öststaterna kanske iscensatt hela förloppet i ett försök att flytta fokus från det kyliga diplomatiska läget.

Ett expertvittne, Wilhelm Agrell som nu är professor i underrättelseanalys, kallades till rättegången för försvarets räkning.

- Den här typen av konspirationer, eller underrättelseoperationer som det egentligen är, de förekommer och de är belagda, säger Wilhelm Agrell.

Men varken tingsrätt eller hovrätt trodde på Bertil Ströbergs historia, och han dömdes till sex års fängelse för grovt spioneri.

Reportage: Lennart Peterson och Robert Eriksson