- Jag vill att jag ska få rätt, jag vill att min familj ska veta vad som är rätt och fel. Det är bittert det som har skett. Jag vet ju vad jag har gjort och inte gjort, säger Bertil Ströberg.

Bertil Ströberg var vid tiden för gripandet överstelöjtnant och chef på Flygstabens Sambandsavdelning. Han föddes 1932 i Småland och blev navigatör i stridsplanen T18 och Lansen. Karriären förde honom till försvarshögkvarteret i Stockholm. När han greps hade han varit i statens tjänst i 34 år.

Blev plötsligt misstrodd

- Under hela den tiden hade jag maximal tilltro. Sedan, på en enda eftermiddag, skulle man vända på allting och misstro mig, säger Bertil Ströberg.

En av hans advokater under rättsprocesserna tänker fortfarande på fallet, 25 år senare.

- Jag kunde aldrig förlika mig med tanken på att han skulle vara skyldig till det han är dömd för. Det fanns lösa ändar, saker som inte fick sin förklaring, säger advokat Sven Severin.

Kamp tillsammans med hustrun

Ända sedan domen föll för 26 år sedan har Bertil Ströberg förgäves försökt få bort stämpeln som landsförrädare. En kamp han fört tillsammans med sin hustru Marianne Ströberg.

- Bertil hade offrat så väldigt mycket för sin utbildning, så det var svårt att tänka sig att han skulle behöva anklagas för någonting sådant. Och det är så jag känner det fortfarande, jag tycker det är väldigt orättvist, säger Marianne Ströberg.