På onsdagskvällen, exakt tio år efter branden på Backaplan i Göteborg, samlades flera tusen människor för att hedra de 63 ungdomar som omkom på diskot.

Det var den 29 oktober 1998 som 63 unga människor, alla mellan 12 och 20 år miste livet i en diskoteksbrand i Makedonska föreningens lokaler på Hisingen.

Tusentals människor samlades

För att hedra dem som omkom i branden hölls en minnesceremoni. Tusentals människor slöt upp vid Gustav Adolfs torg vid 19-tiden på kvällen.

När fackeltåget lämnade torget för att gå via Göta Älvbron till det nya minnesmärket på Backaplan på Hisingen lyste bron upp av de många facklorna.
Thomas Bodström som var målsägarbiträde till de 63 offrens familjer under det rättsliga efterspelet deltog i onsdagskvällens minnesstund.
– Det här väcker starka minnen och det är oerhört viktigt att man gör manifestationen, sade han till TT.
– Det är viktigt att offren inte glöms bort, sade han.

"Många mår fortfarande dåligt"

Reportrarna Martin Jönsson och Bo Carlsson har gjort dokumentärfilmen om Backabranden som sändes i Kalla fakta i söndags:
– De som var med den här kvällen mår än i dag väldigt dåligt och de är bortglömda, säger Martin Jönsson.
Bo Carlsson var själv på plats den där kvällen för tio år sedan och jobbade som journalist. Han säger att det var väldigt känslosamt att jobba med filmen om brandkatastrofen.

"Segregationen är sju resor värre nu"

De menar båda två att branden tydliggjorde de segregationsproblem som fanns i Göteborg under den här tiden och att det också ville visa på den problematiken i sin dokumentärfilm.
– Många hade stora förhoppningar efter katastrofen att broar skulle byggas mellan invandrande människor och de som redan fanns i Sverige, menar Carlsson.
Men förhoppningarna har gått om intet, menar de.
– Segregationen är sju resor värre i dag än för tio år sedan, säger Jönsson.