Läkaren Ralf Sundberg ifrågasätter livsmedelsindustrins inflytande på forskningen
– Livsmedelsindustrin tjänar mer pengar på den här sockerrika kolhydratrika kosten. Det är billigare ingredienser, spär man ut korven med potatismjöl så kan man ju sälja den lika dyrt för det, säger han.

6-8 skivor bröd om dagen

Tallriksmodellen bygger på en balanserad kost med ett högt intag av kolhydrater.
Modellen togs fram av myndigheterna på 70-talet i samarbete med livsmedelsindustrin.
En av de mest uppmärksammade kampanjerna var Brödinstitutets 6-8 skivor bröd om dagen, sanktionerad av Socialstyrelsen.

Två experter lyftes från kostrådsutredning

I dag vill Socialstyrelsen inte samarbeta med livsmedelsindustrin längre. I våras lyftes två experter bort från utredningen om kostråd för diabetiker eftersom de hade kopplingar till SNF, Swedish Nutrition Foundations.

"Sockerberoende en myt"

SNF består av 44 medlemsföretag och omfattar hela livsmedelsbranschen. Det senaste forskningsprojektet handlade om socker. Slutsatsen var att socker inte har några unika fetmabildande egensaper, att sockerberoende är en myt och att det är fett som orsakar hjärt- kärlsjukdomar. Sockerproducenten danisco var ett av företagen som hade betalat för studien.

"Skulle inte ha kostråd i Sverige"

Överviktsläkarna Stephan Rössner och Claude Marcus reagerade på Socialstyrelsens beslut och protesterade i en artikel i Läkartidningen.
– Om man kopplar bort alla människor som har en koppling till industrin och någon koppling till diabetiker, då tror jag inte vi har några kostråd i Sverige, säger Rössner.

Sitter i McDonald's expertgrupp

Claude Marcus sitter själv i SNF:s styrelse. Han är också med som redaktionsråd i Wasabröd, som ägs av Barilla, en av världens största tillverkare av kolhydratlik mat. Dessutom sitter han i McDonald’s expertgrupp.
– Jag vill kunna påverka genom att ha en diskussion om deras menyer. Är det rimligt att de ska dricka läsk till maten? Man kanske ska rekommendera vatten. Precis den debatten har vi haft och jag tror att den har påverkat deras menyer, säger han.