Vi blir allt fetare. Svenska kvinnor väger i snitt fyra kilo mer än för trettio år sedan. Trenden är ännu tydligare bland män, som ökat med sex kilo under samma tidsperiod.

Mest kolhydrater enligt tallriksmodellen

I Sverige är det Livsmedelsverket som utfärdar de allmänna kostråden. Där lyfts den välkända tallriksmodellen fram som exempel på hur stor del av måltiden som bör bestå av kolhydrater, fett respektive protein. Enligt tallriksmodellen bör vi äta mest kolhydrater: pasta, potatis och bröd, en hel del frukt och grönsaker, men mindre av mättat fett som finns i kött, smör och mjölk.
– Eftersom fett innehåller dubbelt så många kalorier per gram så innebär det att även om fett ger lite bättre mättnadskänsla så får du i dig mer kalorier än du skulle få annars, säger en av Livsmedelsverkets experter, överviktsläkaren professor Stephan Rössner.

Dieten bestod av 50 procent fett

Samma kostråd ges till diabetiker. Men när läkaren Jörgen Vesti Nielsen upplevde att de vanliga kostrekommendationerna inte funkade på sina patienter lät han en grupp rejält överviktiga diabetiker testa en kost bestående av 50 procent fett och endast 20 procent kolhydrater – tvärtemot kostråden. Till sin förvåning upptäckte han en stor skillnad och efter sex månader var resultatet tydligt. De som fick den vanliga kosten med mycket kolhydrater gick ned 1,8 kilo medan gruppen som åt mycket fett och lite kolhydrater gick ned 11 kilo.
Fyra år senare publicerade Jörgen Vesti Nielsen resultaten i en vetenskaplig tidskrift. Modellen kallas low carb – high fat, alltså låg kolhydrat och högfettkost.

Experterna svarade - med tystnad

Resultaten möttes av total tystnad från landets överviktsexperter. Men det fanns fler som var inne på samma spår. När läkaren Annika Dahlqvist började behandla sina diabetespatienter med low carb – high fat kost gick även de ner i vikt och slapp sina diabetesmediciner.
– Det är de här kostråden med mycket kolhydrater som gjort oss sjuka och orsakat många människors död, säger Dahlqvist.

"Ät hallonbåtar"

Men när hon påstod att det är kolhydraterna och inte fettet som gör oss överviktiga möttes hon inte av tystnad av kostrådsetablissemanget – hon tvingades säga upp sig.
– Man kan gå i vikt på alla möjliga sorters koster. Jag lovar att om man äter massvis med hallonbåtar, står på händer och joddlar så går man ner så det rasar. Annika Dahlqvist har vad jag vet inte bedrivit någon forskning utan plockat lite här och där, säger Rössner.

Claude Marcus: "En sekt"

Claude Marcus som arbetar som överviktsläkare för barn, väljer att gå än längre:
– Jag ser det här som en slags väckelserörelse. Det blir en tro som är så stark att är man inte med då blir man fiende till hela sekten, säger han.

Magsäck liten som en matsked

En av dem som länge har haft problem med vikten är Elisabeth Djup. Hon har provat att gå ner i vikt med olika bantningsmetoder utan resultat. Nu hoppas hon få slut på kampen mot övervikten med en operation.
– Jag känner att det här är min räddning för att få ett bra liv, säger hon.
På Ersta sjukhus i Stockholm utförs magsäcksoperationer på kraftigt överviktiga personer som en sista utväg.
Själv menar Elisabeth att hon äter för stora portioner mat.
– Om jag har en magsäck liten som en matsked kan jag nog inte äta så mycket, säger hon.

"Kolhydrater bakom hjärt-kärlsjukdomar"

Varannan man och mer än var tredje kvinna är i dag överviktig eller fet och genomsnittssvensken får i sig 120 kalorier mer per dag jämfört med 1980.
Dahlqvist menar inte bara att man blir smal av att äta fett. Hon påstår också att det inte är fett utan kolhydrater som orsakar hjärt- kärlsjukdomar.
Claude Marcus är nu oroad:
– Det här är farligt för folkhälsan, säger han
Men debatten fortsätter och Dahlqvist är säker på sin sak:
– De är ohederliga, djupt ohederliga. Det är katastrofalt för folkhälsan att vi styrs av ohederliga professorer, menar hon.

Reportage: Johan Åsard
Foto: Robert Eriksson
Veronica Kindblad
Kalle Segerbäck
Chris Sonesson
Ola sandström
Redigering: Lars M Falkenström