Fotbollsagenterna är en växande och kontroversiell del av den kommersiella fotbollsvärlden. Förutom de 200 svenskar som är proffs i utlandet har nästan varenda spelare i Allsvenskan, Superettan och pojklandslagen en agent, som tar bra betalt för sitt jobb. Agenterna kritiseras för att driva upp spelarlönerna och för att locka unga spelare att lämna Sverige alldeles för tidigt.

Albin skrev på kontrakt med Juventus

Reporter Lennart Ekdal har just sett sin egen son Albin försvinna till proffsspel i storklubben Juventus. I en personligt präglad granskning får vi en inblick i en mytomspunnen och sluten värld.

När Albin Ekdal upptäcktes på ett elitläger för lovande unga fotbollstalanger gick Lennart från att bara vara fotbollspappa till att vara med och guida sonen in i en yrkesframtid som proffs. Tidigare i år skrev Albin på ett fyraårskontrakt med italienska Juventus och han spås en lysande framtid som fotbollsproffs.

"Tusentals killar har den här drömmen"

– Det är inte alldeles enkelt att göra ett reportage där ens son finns med på ett hörn. Men det är ju så att tusentals unga killar drömmer om att följa Albin i spåren, säger Lennart Ekdal.

Vad händer om grabben vantrivs i en utländsk klubb? Vad händer om korsbandet pajar? frågar sig Ekdal i reportaget.

Marcos agenttrassel

En ung spelare som har haft agenttrassel är 22-årige Marco Kotilainen. Efter proffsspel utomlands är han nu tillbaka hos mamma och spelar division 2-fotboll. Nu ska agenten in i fängelse för grova skattbrott.

Se Kalla fakta på söndag klockan 19:20. Då berättar också storspelaren Ralf Edström om hur hans agent försökte blåsa honom.