De gamla vännerna från barndomen minns att Anders Borg alltid har velat sticka ut. Han hoppade av gymnasiet efter två år sedan han fått en etta i matte.

- Han hade problem med auktoriteter, att han hoppade av är inte så förvånande, säger vännen Tobias Holmqvist, som beskriver honom som en närmast rebellisk tonåring.

En av hjärnorna bakom nya moderaterna

Men Borg läste upp sina betyg på Komvux. I dag trollar han med siffror på hög nivå. Före valet ingick han i moderaternas ledartrojka och var en av hjärnorna bakom skapandet av de nya moderaterna. Sedan två år tillbaka är han Sveriges finansminister, regeringens egen siffernisse som enligt kritikerna driver sin politik utan hänsyn till andra.

- Borg är så stark att han kan diktera det mesta utan att lyssna på andras åsikter, säger förre moderata riksdagsledamoten Margit Gennser.

"Statsministern har låtit honom hållas"

Magnus Henrekson, forskare och professor på Institutet för näringslivsstudier, tror att förklaringen till Borgs makt ligger hos statsministern.

- Han har en statsminister som har låtit honom hållas, säger han.

Vi frågar arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, som känt Borg sedan tonåren, om det inte är någon som går emot hans idéer.

- Är vi andra för svaga för att gå emot honom, menar du? Den risken finns, säger han med ett skratt.

På 80-talet, när Borg var verksam inom MUF, ville han införa kattskatt, minns Littorin.

Intresset för skattepolitik har vuxit sedan dess. De senaste två åren har Borg sänkt inkomstskatten på arbete med över 50 miljarder kronor och det är historiskt stora siffror.

- Jag tycker att det vi har gjort mycket bra saker med skattesystemet den här mandatperioden, framför allt jobbavdraget men också lättnader på arbetsgivarsidan för ungdomar och äldre och de som står svaga på arbetsmarknaden, säger Borg.

Komplicerade idéer

Men jobbskatteavdraget är så komplicerat att man kan fråga sig om det över huvud taget kan ha någon effekt. En av kritikerna är tidigare finansminister Kjell Olof Feldt, som själv har försökt få grepp om skattesänkningarna - men förgäves.

- Man kan inte räkna ut vad man får i avdrag om man byter jobb, eller tar ett extrajobb, säger han.

Kalla fakta tog hjälp av Novus opinion och frågade 1000 personer om de märkt att de fått sänkt inkomstskatt. Resultatet visade att 47 procent tror att skatten har varit oförändrad eller höjts de senaste två åren. Endast 35 procent har märkt att de har fått lägre inkomstskatt.

Om folk inte förstår Borgs och regeringens paradnummer - att det lönar sig mer att jobba - då äventyras hela grundbulten i regeringens politik - att få fler folk i arbete.

- Jobbskatteavdraget kräver bara mer administration, det här är att byråkratisera skattesystemet, säger en kritisk Kjell Olof Feldt.

"Jag har alltid jobbat mycket"

Innan Kalla fakta lämnar intervjun med Anders Borg avslöjar han att han tränar en hel del och lyfter 90 till 100 kg i bänkpress. Men trots att finansministern alltså har muskler finns det politiker som inte tycker att han fyller ut kläderna.

- Jag tycker att han har en för stor kostym, säger Gennser.

På måndag går Anders Borg den traditionella budgetpromenaden. Han har förmodligen haft mycket att göra den senaste tiden. Men det är ingenting som är ovanligt för Borg.

- Jag fick tidigt lära mig att ta ansvar för mig själv. Jag har alltid jobbat väldigt mycket, extra, på kvällar och helger, för att få ihop pengar helt enkelt. Det gjorde jag också under min studietid. Det har gjort att jag tycker att arbete är väldigt viktigt, säger han.

Reporter: Ann Tiberg