Bam Björling har kallats en av världens mest inspirerande kvinnor. För projekt om jämställdhet, hedersvåld och människohandel över hela världen har hennes stiftelse Kvinnoforum fått 150 miljoner kronor i bidrag bara under 2000-talet. I Zambia kom bidragspengarna från Sida.

Vid lyxhotellets pool

Det har snart gått tre år sedan den svenska ambassadsekreteraren Pär Eriksson passerade det femstjärniga hotellet Intercontinental och tittade bort mot poolen. Han blev förvånad när han fick syn på Bam Björling som han inte förväntade sig träffa just då i den zambiska huvudstaden Lusaka. I solstolen bredvid satt en av Kvinnoforums mest anlitade konsulter.

Betalade inte skatt - projektet stoppas

Bam Björlings organisation Kvinnoforum drev under en tid ett projekt i Zambia där de skulle stärka den RFSU-liknande organisationen Planned Parenthood Association of Zambia, PPAZ, som bland annat arbetar för att bekämpa aidsepidemin. Den svenska ambassaden disponerade åtta miljoner kronor från Sida. Men missnöjet med Kvinnoforums arbete växte både från ambassadens och PPAZ håll. När det visade sig att Kvinnoforum inte betalat sina skatter stoppades projektet tillfälligt.

Det var inte förrän senare som det upptäcktes att Kvinnoforum befann sig i Zambia för att driva ett annat liknande projekt för andra Sidapengar - men mot samma zambiska organisation.

"Vi kände oss lurade"

– Vi kände oss lurade av att Kvinnoforum genomförde två liknande projekt under samma period. Hade de informerat oss hade man ju kunnat göra något annat med pengarna, säger ambassadsekreteraren Pär Eriksson.

Det visar sig också att konsulten, som suttit bredvid Bam Björling vid poolen, inte bara är hennes mest anlitade konsult, utan också hennes make sedan över 30 år tillbaka. Sten Lindeberg är doktor i fysik, men driver konsultbolaget Step-Up där han fungerar som jämställdhetsexpert.

I Zambia, som är ett av världens mer korrumperade länder väckte detta äktenskapliga konsultupplägg förvåning:
– Vi tänkte att det här kanske är accepterat i Sverige. Men här i Zambia skulle folk naturligtvis börja tala om korruption, säger Henry Kaimba, programchef PPAZ.

Gjorde själv upp villkoren

Den som ofta gjorde upp villkoren med konsulten var Bam Björling själv. Vår granskning av Kvinnoforums interna bokföring visar på att makens företag Step-Up skickat fakturor på miljonbelopp. Dessutom visar interna dokument att Bam Björling själv attesterade hans fakturor.

Men Step-Up visar sig inte bara vara makens företag. Bam Björling själv äger halva aktiebolaget. Hon är också självständig firmatecknare och disponerar bolagets tillgångar. Med bidragsgivarnas pengar gav hon sig själv uppdrag som hon själv förhandlade villkoren kring. Därefter tog hon själv emot fakturorna, som hon själv attesterade – och betalade ut pengar till sig själv.

Också Sida reagerar.
– Man kan naturligtvis inte ha det förhållandet med en leverantör. Skulle han ha uppträtt på det här sättet och det upphandlats på det här viset som du säger, vilket är ny information för mig, då är det naturligtvis inte i enlighet med våra regler alls, säger Sida Per Olof Mimer, chefscontroller på Sida.

Stoppar samarbetet

Under vår granskning bestämmer sig Sida för att stoppa alla samarbeten med Kvinnoforum.
Nu är Bam Björling stiftelse ett konkursbo och på tisdag, den 11 november, möter hon fordringsägarna i Stockholms tingsrätt.

Reportrar Kalla fakta: Lennart Peterson, Carolina Jemsby (foto och intervjuer Lusaka)
Foto: Fredrik Kron, Veronika Kindblad, Staffan Ahlström
Redigering och grafik: Fredrik Kron
Redaktionschef: Johan Åsard
Reportrar Svenska Dagbladet: Matilda E Hanson och Josef el Mahdi