I Sverige ser vi det som självklart att vårt dricksvatten är rent och hälsosamt. Men på flera håll har de boende gjort en helt annan erfarenhet . Det handlar om giftet PFOS som bland annat funnits i brandskum. Det är förbjudet sen 2007 men har använts på många håll i Sverige i över 30 år. I samband med att försvaret gjort brandövningar har giftet läckt ut i närliggande vattentäkter.

- Detta är den allvarligaste kemikalieolyckan i modern tid i Sverige, säger Åke Bergman, professor i miljökemi, till Kalla fakta. 

 Värst är situationen i Kallinge utanför Ronneby, där dokument som Kalla fakta tagit del av visar mycket höga halter i dricksvattnet. I en första studie – som gällde 11-åringar i Kallinge – fann man mellan 20 och 50 gånger högre värden än man uppmätt i USA hos barn som bor runt en fabrik som tillverkar PFOS. Det är bland de högsta uppmätta värdena i världen.

 Hanna Mann är en av de Ronnebybor som nu testas i Ronneby för PFOS efter att ha druckit av det kommunala dricksvattnet:

 - Dels är jag orolig för mina barn, för hur mycket de har fått i sig och hur de påverkas. Sedan är jag orolig för det mänskliga sättet att sprida den här typen av gifter. Att man inte är mer försiktig, säger Hanna som ännu inte fått sina provresultat.

Se reportaget Det giftiga dricksvattent i Kalla fakta tisdag 7 oktober kl 21:30.