Tittarreaktionerna efter Kalla faktas program om Anders Borg, Sveriges mäktigaste man går isär. Det går att dra en skarp linje mellan hyllarna å ena sidan och kritikerna å andra sidan. Mest ambitiösa i diskussionstråden är pensionärerna, varav de flesta är starkt kritiska till regeringens skattepolitik. Andra tittare korar Borg till Sveriges bästa finansminister genom tiderna.

”Vi kommer säkert uppskatta att finansministern hållit så hårt i pengarna ju närmare finanskrisen kommer Sverige. Genom att stärka statsfinanserna kommer Sverige med stor sannolikhet komma lindrigare undan än många andra länder”, skriver signaturen Lars.

Men Kerstin håller definitivt inte med:
”Hela alliansens skattepolitk gynnar enbart höginkomsttagarna. Anders Borg talar om att han fått lära sig att arbeta. Skrattretande för inte ens i skolan visste han vad arbete var. En 1 i matte var inget oväntat besked, den ettan förföljer inte bara honom utan även hela Sveriges befolkning in på bara skinnet. Pensionärerna som verkligen vet vad arbete är, gynnas inte av denna regeringen, snarare missgynnas och skapas in på bara skinnet. Nej, slopa skatten för pensionärerna varför skall de behöva betala skatt på inkänade pengar som redan är skattade”, skriver hon på Kalla faktas diskussionsforum.

”En utsökt finansminister”

Signaturen Eli tycker att Kalla faktas reportage är negativt vinklat:
”Han är den bästa finansministern Sverige kan ha! Det är ett stort ansvar att se till att landets ekonomi fungerar och han sköter sitt jobb alldeles utmärkt. Han är påläst, otroligt intelligent och älskar ekonomi vilket gör homom till en utsökt finansminister. Man ser direkt (trots TV4:s negativa vinklingen) att han vill det bästa för Sverige och för oss alla som bor här”, argumenterar Eli.

”Jag blir helt rosen rasande på alla dessa skattesängktningar , som alliansen pratar om ocg att vi som är lågkomstintagare, sjukskrivna, sjukpernsionärer- tidsbestämt eller förgått. Det går för fort fram och de verkar inte vara överrens i alliansen själva. För min egen del så har jag blivit sjukpernsonär på bestämd till 2 år. Jag vill ut o arbeta på 50 % som jag vet att jag klarar och Jag vill verkligen ut och göra nytta för mig,men då sätter massor av krångliga regler käppar i hjulen. Jag hade stora förväntningar på Alliansen om arbetspolitiken. När det blir nästa val så får inte alliansen min röst!!!” skriver Vindburen.

”Ta honom i örat”

”Om finansministern har ett stort hjärta så klappar det i alla fall inte för Sveriges seniorer. Det är ett stort misstag att alliansregeringen låter en räknenisse behandla landets pensionärer som paria. Varför ingriper inte diskrimineringsombudsmannen? Vi vill inte ha några allmosor från makthavarna utan vår självklara rätt till samma skattesats på vår lön = pension som övriga löntagare. Om alliansen inte vågar säga emot finansministern hoppas jag att Anders Borg har en mor som kan ta honom i örat och få honom på bättre tankar. Vi är många, vi är starka – PROTESTERA”, skriver. Margareta Östling.

Anita berättar att hon märkt av att hon fått mer pengar i plånboken:
”Jättebra skattepolitik, men Alliansen har svårt att föra ut informationen till skattebetalarna. Tråkigt, men för min del har den betytt mer pengar i börsen varje månad”.