Varje sommar åker 350 unga killar och deras föräldrar till elitpojklägret i Halmstad med en gemensam dröm - att bli proffsspelare. På plats finns även talangscouter och fotbollsagenter från storklubbar som Ajax, Tottenham och Arsenal som också de har en dröm - att hitta den oslipade diamanten, supertalangen. Det är agenterna som ska se till att elitklubbarna får upp ögonen för de unga lovande spelarna.

4000 agenter

Fotbollsagenterna är en växande och kontroversiell del av den kommersiella fotbollsvärlden. 4 000 agenter i Europa slåss om guldklimparna. Varje storklubb i Europa genererar agentarvoden på 100 miljoner årligen. Förutom de 200 svenskar som är proffs i utlandet har nästan varenda spelare i Allsvenskan, Superettan och pojklandslagen en agent.

"Skulle vilja att Zlatan bytte klubb varje år"

När en spelare kommer upp över en viss lönenivå, som exempelvis 20.000 kronor i månaden börjar agenten ta ut ersättning, som exempelvis 5 procent på bruttolönen eller 8-10 procent på nettolönen. Det blir snabbt stora pengar. En enda procent av Zlatan Ibrahimovic lön är över en miljon om året.

– Zlatan Ibrahimovics agent skulle helst se att Zlatan bytte klubb varje år för att agenten själv skulle tjäna så mycket pengar som möjligt, säger den förre storspelaren Ralf Edström till Kalla fakta, som själv har dåliga agenterfarenheter från sin egen karriär.

Agenttrassel från start

Agenterna kritiseras för att driva upp spelarlönerna och för att locka unga spelare att lämna Sverige alldeles för tidigt. Och alla har inte tur att skriva på kontrakt med en seriös agent.

En ung spelare som har haft agenttrassel redan från start är 22-årige Marco Kotilainen. För sex år sedan, när han var i Halmstad blev han kontaktad av agenten Kent Carlzon, som då var en av de mest framgångsrika agenterna med en rad toppspelare i sitt stall.

– Jag snackade med Kent och han sade att flera klubbar var intresserade, säger Marco.

Fängelse för skattebrott

Men sedan vände turen. Samarbetet med Kent Carlzon avbröts. Nu är agenten dömd till två års fängelse för grova skattebrott.

Efter Kent Carlzon kom en olicensierad agent in i bilden. Han lyckades få spanska Real Betis att värva Marco. Allt kändes bra tills Marco en dag fick höra att han inte fick vara kvar.

– Beskedet kom som en chock. Jag spelade min bästa fotboll någonsin, säger han.

Men det var agenten som diskuterade med klubben, inte Marco och det var bara att åka hem.

Krävde hundratusentals kronor

Trasslet fortsatte när Marco skulle spela fotboll på Island. Det visade sig att agenten krävt den isländska klubben på flera hundratusen svenska kronor för egen del. Klubbens ordförande gillade inte alls det här spelet.

– Jag har haft skitagenter, men jag är övertygad om att det finns bra agenter. Men det är inte du som hittar en bra agent, en bra agent hittar dig, förklarar Marco.

Klubbkänsla till salu

De 20-25 svenska agenter som har Fifas licens tycker att det görs alldeles för lite för att komma åt de olicensierade agenterna. Liksom på alla andra marknader styr de kommersiella villkoren alltmer. Begrepp som klubbkänsla och lojalitet är ständigt till salu.

– Yngre killar och tjejer drabbas hårt om de får en agent som är oseriös, säger åklagaren på Ekobrottsmyndigheten Lars Lithner till Kalla fakta.

Tillbaka hos mamma

Efter proffsspel utomlands är Marco nu tillbaka hos mamma och spelar division 2-fotboll.

– Vissa spelare får sina motgångar i olika tidsperioder av sin karriär. Men jag fick motgångarna tidigt, säger Marco som trots allt har gott självförtroende.

Reporter: Lennart Ekdal