Vår klassiska svenska julmat innehåller fler tillsatser än vad många känner till. Vanliga tillsatser är exempelvis färgämnen, aromämnen och vatten. Även om tillsatserna inte är giftiga är det anmärkningsvärt dåligt, menar författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som skrivit boken Äkta vara, guiden till oförfalskad mat.

"Skinkan injicerad med vatten"

Efter att Kalla fakta har inhandlat klassisk julmat i en vanlig livsmedelsaffär låter vi Mats-Eric Nilsson gå igenom varorna och peka ut typiska tillsatser.
– Det som är speciellt med julskinkan är att de är injicerade med vatten. Och för att binda vattnet måste man tillsätta fosfater, säger Nilsson.
En av de julskinkor som Kalla fakta har fått tag på innehåller 78 procent kött – resten är alltså annat.

"Bara 30 procent rödbetor"

Rödbetssalladen är en annan typisk rätt på julbordet som kritiseras hårt av Nilsson.
– Det är fascinerande att man måste ha i både färgämne och aromämne i rödbetsalladen. Men den här innehåller bara 30 procent rödbetor, så ska man få till den här kraftiga färgen måste man färga den, säger han.

"Industrimargarin"

Den färdiga risgrynsgröten på ”tub” har en lång innehållslista.
– Många av tillsatserna i den här listan beror på att man inte har använt riktigt smör. Istället har man tagit industrimargarin och ett antal olika oljor som palmolja och kokosolja, säger han.

"Så trixar man med saffransbröd "

Saffran är en dyr produkt och därför är det vanligt att saffransbröd, som lussebullar, inte innehåller just saffran eller bara en mindre del.
– Det vanliga när man trixar med saffransbröd är att man har lite saffran och lite aromämnen. Men aromämnena är mycket kraftfullare så mycket av smaken kommer från dem, säger Nilsson.

"Har vant oss vid att det inte smakar äkta"

Köttbullarna som Kalla fakta inhandlade innehåller bara 61 procent kött.
– För att fylla upp volymen i köttbullarna används exempelvis betfibrer och stärkelse, säger Nilsson.
Vi låter kocken Maximilian Lundin göra julmat av äkta råvaror. Han skär loss skinkan från en gris och lagar riktig julskinka från grunden. Han gör också köttbullar från en bit av grisens hals och karré som han mal ner tillsamman med nötfärs, potatis och lök.
– Jag köper bara färska råvaror. Men många vill gå till affären och köpa mat, dra av ett lock och få nyttig mat. Bekvämlighet och pris styr oss, säger han.
Men enligt Mats-Eric Nilsson finns också en annan aspekt.
– Som konsumenter har vi gradvis vant oss vid att det inte smakar äkta, säger han.

Inslagsproducent: Vald Kask
Foto: Fredrik Kron
Veronika Kindblad
Redigering: Fredrik Kron