Det är när vi är som mest utsatta i livet som vi har som störst behov av en advokat – vid skilsmässa, när en anhörig dött eller om vi anklagas för ett brott.

Hennes lillebror blev ihjälslagen

När Katarina Wests lillebror misshandlats till döds tilldelades hon en advokat som betalades av staten. Hon skulle nämligen vara med på rättegången mot mannen som slagit ihjäl hennes bror.
Men advokaten, Charlotte Bokelund, misskötte sitt uppdrag och Katarina gick miste om skadeståndspengar som hon annars kunde ha fått. Hennes advokat lämnade aldrig in en ansökan om skadestånd i hovrätten, vilket de enligt Katarina kommit överens om.
– Jag trodde att hon skulle ställa upp för mig och stötta mig, säger Katarina.

Prickad sedan tidigare

Det visade sig att Bokelund redan hade prickats upprepade gånger av Advokatsamfundets disciplinnämnd. I dag har Charlotte Bokelund prickats sju gånger och har fyra varningar, två erinran och ett uttalande. Trots det har hon fortsatt förtroende av advokatsamfundet.

När Kalla fakta till slut får tag på Bokelund minns hon händelsen så här:
– Då jag ringde till henne och talade med hennes man mådde hon så dåligt efter rättegången att hon inte orkade ta kontakt. Och vi kan inte överklaga utan att ha vår huvudmans uppdrag och en fullmakt att göra det, förklarar hon.

Pappren blev liggande

Kalla faktas granskning visar att det inte finns någon fastställd övre gräns för hur många gånger advokater kan missköta sig eller hur många klienter som får drabbas innan advokaten blir utesluten.

Advokat Michael Rapp från Falkenberg har prickats fyra gånger. 82-åriga Maja Svensson skulle få hjälp av honom efter att hon blivit påkörd av en bil och Michael Rapps uppdrag var att begära ersättning för städhjälp från Majas försäkringsbolag. Men pappren blev liggande i mer än ett år och till slut var det för sent.
– Det är inget att snacka om. Pappren har blivit liggande handläggningsmässigt, säger Rapp som påpekar att Maja kan stämma honom om hon vill.

"Tillståndet i kåren är gott"

Kontrollen av advokaterna sköter Advokatsamfundet själva via sin disciplinnämnd, bestående av åtta advokater och tre personer utsedda av regeringen. Och så länge som advokaterna har fortsatt förtroende från Advokatsamfundet litar domstolarna runt om i landet på detta.
– Jag uppfattar det som en kvalitetsstämpel på att man är ledamot av Sveriges Advokatsamfund och det är ju samfundet som får avgöra vilka som har den kvalitén och får vara med, förklarar Bengt-Åke Engström, lagman vid Göteborgs tingsrätt.
De senaste åren har endast en till två advokater per år uteslutits och förlorat sin advokattitel.
Claes Peyron, som varit disciplinnämndens ordförande de senaste femton åren säger till Kalla fakta att orsaken till det är att advokaterna generellt jobbar på bra.
– En optimistisk advokat säger att tillståndet i kåren är gott, säger han.
Katarina West har en annan uppfattning:
– Ibland känns det som att de håller varandra om ryggen, säger hon.

Reportrar: Jonas Alsgren, Matilda Uusijärvi
Foto: Marcus Junghard, Martin Gustavsson, Carl Bäfving
Redigering: Robert Eriksson
Grafik: Anders Moberg