Kalla fakta fick ett tips om en kränkande verksamhet på svenska vårdcentraler. Utrustade med dold kamera kan vi nu avslöja något som får omvärlden att reagera starkt. Det pågår så kallade oskuldskontroller på svenska vårdcentraler, d v s att läkare försöker slå fast om en flicka eller kvinna är oskuld genom att undersöka hennes underliv.

”Jag har gjort det hundratals gånger. På både barn och vuxna” säger en av läkarna.

Vi gjorde nedslag på tre vårdcentraler – i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi skapade ett scenario där en ung tjej ska gifta sig med en man som kräver att hon är oskuld. Läkarna vi mötte var villiga att låta henne undersökas, trots hennes protester.

”Det är ofattbart att detta händer i ett land som Sverige som spelar en ledande roll som en beskyddare av kvinnors rättigheter. Jag är chockerad” säger Liesl Gernholtz på Human Rights Watch.

Att det skulle gå att se om en flicka eller kvinna är oskuld är ren myt. Den bygger på den falska föreställningen om att det finns en så kallad mödomshinna.

”Det finns inget som täcker ingången till slidan. Det är en ingång. Men det finns massor av föreställningar som skapar oro för att det ska synas att man har haft sex med någon. Det skapar en oro” säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

”Sara” är en av de många flickor och kvinnor i Sverige och världen som tvingats genomgå en oskuldskontroll. Det var när hon var 15 år och hennes föräldrar misstänkte att hon haft sex.

”Det är det äckligaste som man kan gå igenom. Jag kunde inte kolla på kroppen och duschade fem-sex gånger om dagen. Jag kände att de här händerna hade smutsat ner mig. För ingen kan ju se sanningen” säger ”Sara” i programmet.