Kalla faktas redaktion har fortsatt att gräva i drottning Silvias fars nazistiska förflutna. Och frågan är om det verkligen stämmer, som drottningen nu påstår, att hennes far hjälpte en jude att fly från Nazityskland. Det är i alla fall hennes eget budskap när hon presenterade sin egen utredning om det hur gick till när Walther Sommerlath tog över en fabrik i Berlin strax före andra världskrigets utbrott.

Tagit hjälp av experter

Redaktionen har tagit hjälp av världens främsta forskare på nazismen och synar nu drottningens utredning om hennes far Walther Sommerlath, och hans roll under andra världskriget. I programmet medverkar även nazistförbrytaren Albert Speers dotter som ger sin syn på hur arvet efter nazismen ska hanteras.
- Vi kommer punkt för punkt att visa bristfälligheterna i utredningen och att det saknas dokumentation som stödjer den centrala slutsatsen: att Walther Sommerlath hjälpte en jude att fly Nazi-Tyskland" säger Johan Åsard, chef på Kalla fakta.

Drottningens utredning visar annorlunda

Drottningen inledde sin undersökning på grund av Kalla faktas prisbelönta avslöjande att Walther Sommerlath, som var medlem i det tyska nazistpartiet, tog över en judiskägd fabrik i Berlin 1939. Drottningens utredning visade att fadern betalat för fabriken med land i Brasilien, vilket enligt Hovets hemsida möjliggjorde för fabriksägaren Efim Wechsler att utvandra.

- Påståendet att Efim Wechsler kunde resa in i Brasilien för att han ägde mark är en förenkling" säger professor Jeffrey Lesser, expert på judisk migration till Brasilien före och under andra världskriget.

Nazistförbrytaren Albert Speers dotter i exklusiv intervju

I programmet framträder också den kände nazistförbrytaren Albert Speers dotter, Hilde Schramm, i en exklusiv intervju och betonar vikten av att förstå historien.
- Man skulle önska att alla som är ättlingar klarar av att se på sina föräldrar kritiskt och själva fortsätta ställa kritiska frågor för att ta itu med familjens historia. Det spelar ingen roll om det är drottningen eller inte, det gäller för alla, säger Hilde Schramm.

Reprisen av Kalla fakta Special - Arvet efter Sommerlath sänds 22 januari kl 23:05 i TV4.