- Det är fantastiskt roligt och ett erkännande att den journalistiken vi bedriver håller väldigt hög kvalitet, säger Jonas Alsgren, chef för Kalla fakta.

Granskningen Fotbollssyndikatet är ett unikt samarbete mellan Fotbollskanalens reporter Andreas Sundberg och Kalla fakta-redaktionen där granskningen fått stor internationell spridning. Reportaget är i final i kategorierna bästa sportjournalistik och bästa sportbevakning.

- Otroligt roligt att det här unika samarbetet mellan Fotbollskanalen och Kalla fakta uppmärksammas i ett sånt här prestigefyllt sammanhang. Fotbollskanalen har under lång tid legat i absoluta framkant av nyhetsarbetet runt svensk fotboll och tillsammans med våra fantastiska kollegor på Kalla fakta har vi här lyckats att ta det till ytterligare en nivå, säger Tobias Rosvall, chefredaktör för Fotbollskanalen.

Kalla faktas granskning Hotet inifrån med reportern Sara Recabarren och fotografen Phil Poysti är nominerat i kategorinDocumentary Current Affairs. Kalla faktas granskning Monstret med reportrarna Nicke NordmarkHasse Johansson, fotografen Lovisa Thuresson och redigerare Jocke Söderqvist är nominerat i kategorin Documentary Current Affairs.

Kalla fakta har granskat och kartlagt makt och samhällsfenomen sedan 1991 och är en viktig del i TV4:s långsiktiga satsning på kvalitetsjournalistik. Redaktionen har genom åren stått för flera stora och avgörande avslöjanden och har tilldelats Guldspaden, Stora journalistpriset, Kristallen samt utmärkelser på New York Festivals.

På 2017 års New York Festivals vann Kalla fakta silver för Kvinnorna på Trängslet med reportern Camilla Ziedorn, fotografenLovisa Thuresson och redigerare Jocke Söderqvist och brons för Mitt barn är en IS soldat med reportern Sara Recabarrenoch fotografen Phil Poysti och var dessutom nominerade för Krigsbrottslingar mitt ibland oss och Pensionsbluffarna. Per Hermanruds reportaget om oskuldskontroller som sändes i Kalla Fakta 2015 vann ett prestigefyllt silver på New York Festivals i Las Vegas.