Plymouthbröderna är en mycket sluten internationell kristen rörelse med cirka 400 medlemmar i Sverige. De äter inte tillsammans med andra, gifter sig bara inom rörelsen och bland annat är TV, radio och föreningsliv inte tillåtet.

Sedan 2007 har rörelsen en egen friskola i småländska Hylte, något som orsakat en het debatt. Ska en sluten religiös grupp få skolpeng och tillstånd när man avskärmar sina barn?

Censurerat internet

Nu träder före detta lärare och den förre rektorn fram och berättar om tillvaron på det som kallats "Sektskolan".

Kalla faktas granskning visade i detalj hur Plymouthbröderna undanhåller sådant som anses vara självklara inslag i vanliga skolor från sina skolbarn. Exempelvis är elevernas internetkonton censurerade av den internationella ledningen i Plymouthbröderna, och så strikt att till och med Utbildningsradions webbsida förbjudits.

- De träffar inga andra, och lärarna är marionetter. Vi trodde att vi skulle kunna bedriva en saklig och allsidig undervisning men i dag vet jag att det är omöjligt, sa en av de tidigare anställda lärarna i programmet.

Kritik mot myndigheterna

I programmet riktade också Jill Mytton, en psykolog som själv växte upp i rörelsen, hård kritik mot svenska myndigheter för att de ger tillstånd och finansiering åt en skola som drivs av Plymouthbröderna.

Dessutom: en unik intervju med en företrädare för den slutna rörelsen i Sverige.

Se Kalla faktas granskning genom att klicka på bilden ovan.