Juryns motivering löd ”För att modigt och balanserat ha gått till botten med familjen Sommerlaths nazistiska historia”

Reportarna Fredrik Quistbergh, Henrik Jönsson och Mats Deland kunde visa att Walther Sommerlath tog över en fabrik i Berlin 1939 som tillhörde en judisk ingenjör, Efim Wechsler. Därmed deltog drottningens far i det nazistiska övertagandet av judiska tillgångar, den så kallade ”Ariseringen”. Programmen vann tidigare i år TV-priset ”Kristallen” för årets granskning.

”Det är väldigt roligt att detta uppmärksammas. Programmen är ett samarbete mellan avslöjande journalistik och akademisk forskning,” säger Mats Deland, forskare och journalist.

” Jag skänker också en tanke åt vikten av att Efim Wechsler och hans familj får upprättelse. Hans historia har inte berättats – offren glöms ofta bort medan förövarna lever kvar i minnet ” säger Mats Deland.”

Kalla faktas granskning ledde till att drottning Silvia på eget initiativ genomförde en utredning av sin fars förflutna. Aldrig tidigare har en kunglighet forskat i nazism inom familjen.

”Det här ett historiskt gräv i flera avseenden”, säger Johan Åsard, redaktionschef. ”Reportrarna har gjort en ovanligt skicklig arbetsinsats för att kartlägga Walther Sommerlaths förflutna. Det är förknippat med stora svårigheter att granska kungahuset, slutenheten är total och starka krafter bjuder motstånd.”.