Peter har hållit på med alkohol och droger sen tidiga tonåren. 35 år gammal sätter han sätter sig i bilen en solig augustisöndag. Han har stora mängder amfetamin och andra droger i kroppen. Samma förmiddag cyklar Lolo, som snart ska gå i pension, iväg till sin älskade kolonilott.

”Det här är en av de värsta bilolyckorna jag någonsin har sett,” säger polisen Mikael Berkesand som kallades till olycksplatsen, efter att Peter kört på Lolo i hög hastighet vid Gullmarsplan.

Lolo kämpar för sitt liv men Peter som fick lättare skador är snart ute på vägarna igen. Tolv dagar efter olyckan på Gullmarsplan orsakar han en ny olycka.

”Det är i mina ögon en dödsmaskin” säger Christer Baad, en av många inom polisen som tröttnat på att stoppa drograttfylleristerna gång på gång.

Kalla faktas granskning visar att notoriska rattfyllerister, som skadar andra människor i trafiken, släpps fria gång på gång. Många utredningar läggs ner – inte i brist på bevis utan för att missbrukarna åker fast för så ofta att ett rattfylleribrott mer eller mindre inte påverkar straffet. Totalt lät åklagarna bli att åtala för 2 761 rattfyllerier förra året.

Peter, som fått inte mindre än 36 brott avskrivna bara det senaste halvåret, släpptes fri dagen efter att han kört på Lolo av åklagare Hawjin Shamer

”Jag gjorde bedömningen att det inte fanns någon påtaglig risk för att han skulle återfalla i grov vårdslöshet i trafik,” säger hon.

 Lolo sitter nu i rullstol, förlamad från bröstet och nedåt. Även hennes händer och armar är delvis förlamade. Hon kan inte klara sig utan hjälp men hennes man Nils är ett dagligt stöd. En dag hoppas hon kunna flytta hem igen.