Hösten 2015 avslöjade Kalla fakta att det finns läkare som är villiga att utföra oskuldskontroller på svenska vårdcentraler. Både politiker och allmänhet reagerade starkt. Statsminister Stefan Löfven kallade det ”avskyvärt”. Granskningen fick genomslag utomlands när tidningar som The Daily Mail och The Independent rapporterade om avslöjandet. Nyheten spred sig vidare till en rad medier i Europa, men också i världsdelar och länder som Kina, Pakistan, Indien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Uruguay, Jamaica och USA. Den här typen av övergrepp mot kvinnor är tyvärr globalt spritt.

Kalla faktas reportage visade att Sverige saknar ett tydligt förbud mot oskuldskontroller. Sedan programmet sändes i TV4 har Läkaresällskapets etiska delegation skärpt riktlinjerna gällande oskuldskontroller och två av de läkare i Sverige som avslöjades har fått sluta sina jobb. Avslöjandet belyste även myten om mödomshinnan. Oskuldskontroller är inte bara kränkande, de är också en ren bluff då det inte finns någon mödomshinna som går sönder vid första samlaget. Nu har tre förlag ändrat i sina skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrat i sina texter.

- Det betyder mycket att reportagen vi gör får genomslag. Vi arbetade länge och intensivt med avslöjandet, och i det här fallet lyckades Kalla fakta både belysa missförhållanden i sjukvården och sprida kunskap i stora delar av världen om en fråga som bygger på en myt som överlevt länge genom historien, säger Per Hermanrud.

New York Festivals utser varje år den bästa tv-journalistiken. Hela 50 länder är med och tävlar om guld, silver och brons.

- Priset är ännu ett kvitto på att vi upprätthåller TV4:s starka tradition av att göra relevant samhällsjournalistik som berör. Denna gång har vi dessutom nått långt utanför Sveriges gränser med en viktig berättelse. Jag är verkligen stolt över redaktionens gedigna arbete, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen

Per Hermanrud, som tidigare fått Stora Journalistpriset, låg bakom avslöjandet tillsammans med producent Andreas Haglind, redaktör Cecilia Wanger, programledare Nicke Nordmark, fotografer/redigerare Aleksandar Vujanovic, Phil Poysti, Stefan Stjerna, Fredrik Kron och Bengt Stenvall, ansvarig utgivare Viveka Hansson.

Se programmet här.