Man kan i efterhand alltid ha åsikter om valet av gäster som medverkar i program i TV4, om frågorna var tuffa nog, och så vidare. Många har haft synpunkter på olika gäster som var med i Ekdal: Polisjakt till döds? i onsdags, som följde upp Kalla faktas program om polisens jakt på 22-årige Christopher Andersson. Grundinställningen hos TV4 är dock att ha högt i tak när det gäller gäster och olika åsikter under debatter.

I programmet ville vi också diskutera den MC-kultur som finns i landet, och som ligger till grund för den företeelse som ställer till med bekymmer för polisen och allmänheten. I redaktionens arbete fick vi kontakt med flera olika personer, varav två av dem medverkade i debatten. Dels Magnus Wallner på tidningen Bike, och MC-föraren Patrik Fürstenhoff, den senare tillstod i programmet att han vid många tillfällen kört omdömeslöst och olagligt på allmän väg i extrema hastigheter, och lekt katt- och råttalek med polisen.

Vad triggar den här typen av beteende, vad har man för eget ansvar? I programmet framgick även att Patrik själv var vittne till en del av händelseförloppet, minuterna efter olyckan på i Stockholm. Enligt före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhems bedömning, kan det vara ett vittnesmål som kan bli aktuellt för polisen att höra, om utredningen återupptas framöver. Det valet av deltagare var högst relevant för diskussionen kring polisens roll och dess metoder att stoppa unga MC-förare som kör i extrema hastigheter, och som utsätter sig själva och andra för enorma risker.

Andreas Magnell
,
producent för Ekdal: Polisjakt till döds?