Kuffaar: Av det lilla jag sett hitills av programmet så verkar vinklingen vara att det är det Svenska samhällets bemötande av Taimour i form av mobbing i skolan samt rasistiska tillmälen som är orsaken till att han valde att bli en självmordsbombare. Stämmer det?
Magnus Wennerholm: Titta klart!

Martin: Jag bodde själv i Stoeryd under åren innan. Stämningen var ganska skrämmande ibland. Det var lätt som svensk att dras med i rasismen.
Magnus Wennerholm: Kan tänka mig det. Inte för att jag tror att det var/är så extremt mycket värre än många andra ställen. Drogs du med själv?

vodka: Kommer det ett motsvarande avsnitt till varför Brevik gjorde sitt attentat?
Magnus Wennerholm:

Tror inte det är något sådant bestämt. Skulle du vilja se det i så fall? Jag skulle gärna göra ett sånt rep.

S: jag har känt honom sen jag var liten och jag fick aldrig den uppfattningen om att han var mobbad. det låter som ni vinklade det så att han gjorde vad han gjorde pga mobbningen. stämmer det?
Magnus Wennerholm:

Om det stämmer att vi vinklade på ett vilseledande sätt? Nej. Jag var själv rätt förvånad över vad jag fick veta. Att du inte visste vad han kände kanske säger mer om hur han handskades med motsättningarna?

Marie: Har ingen fråga men vill säga att det var ett hårdvinklat och ovanligt uselt reportage. De stygga svenskarna och amerikanernas fel att T blev självmordbombare. Med tanke på all reklam TV4 gett programmet hade jag förväntat mig ngt helt annat!
Magnus Wennerholm: Tråkigt att du tycker så... Självklart finns det många olika sätt att berätta detta på. Detta var ett av dem.

Sebastian: Vinklingen, enligt mig, är väl snarare att man vill framhäva "kriget". Att det finns ett tydligt vi och ett tydligt dem, två ständiga ansikten i hela denna tragedi. Vit makt-rörelser vs. invandrare. USA vs. Al qaeda.
Magnus Wennerholm: Ja, det var så vi tänkte när vi gjorde repet.

Martin Hussein: jag hade samma uppväxt som taimour och blev kallad det ena och andra pga av vart man kom ifrån, men inte fan blev jag självmordsbombare, tror inte anledningen ligger i rasismen utan som ni visade i att USA invaderade Irak och Afghanistan, sen ligger mycket i att det finns för många extremister i Storbritannien som får tala fritt och förespråka extrem islam.
Magnus Wennerholm: Kan bara hålla med. Det går varken att ursäkta eller ens förklara dådet med vad som hände i Tranås.

S: jag instämmer med "vodka". Ett rep om Breivik vore väldigt intressant, då man inte fått veta allt för mycket om hur han var som person/ hur allt gick till..
Magnus Wennerholm: Ska kolla med chefen om han låter mig göra ett.

Erik: Skrämmande hur utvecklingen mellan muslimer och icke-muslimer gått. så långt, självaste ledaren för EDL menar ju på att ett krig är närstående, vad tror du om det?
Magnus Wennerholm:

Vi var i Luton före Breivik. Ledaren för EDL sade - när jag frågade om de var redo att ta till vapen - att det inte skulle förvåna honom om någon av "våra killar" spränger sig i luften. Det tänkte jag på när Oslo hände.

Olle: Har sett programmet. Värre vinklat program får man leta efter. Taimour framställs som ett offer. Sanslöst...
Magnus Wennerholm: Tråkigt att du tyckte så. Det var inte syftet riktigt.

Martin: Delvis. Gick i mellanstadiet där och reagerade på vissa kulturkrockar. Dock gick vi inte in i nazistiska tankar. Men gapet mellan grupperna var ganska stort även om skolan gjorde sitt bästa för att integrera grupperna med varann.
Magnus Wennerholm: Intressant. Jag måste säga att jag har stor förståelse för att folk på en ort som tranås reagerar när det dimper ner ett gäng invandrare plötsligt. Att det blir friktion är mänskligt. Jag tycker det är helt fel att döma ut alla som är typ sd.

benne: varför var ni tvugna att ha med en bild på ett hakkors när ni hade ett snabbt bildspel i programet? det ger bara fel uppfattning och det blir lätt att man kopplar ihop nazismen med muslimer, vilket är feeeel!
Magnus Wennerholm: Eh, hur menar du...?

JL: Synd att något sånt här ska behöva hända. Alla muslimer blir drabbade. Även de som följer Koranen "korrekt" där det står att det absolut är haram(förbjudet) att mörda eller skada andra människor. Jag hoppas att folk som ser detta program inte dömer hela religionen islam och alla muslimer för händelsen, utan denna vilseledda själ som gjorde detta..
Magnus Wennerholm: På samma sätt hoppas jag att folk inte dömer nazister och rasister alltför hårt. Om du förstår hur jag menar? bismillah

S: Jag tycker dock att programmet var bra! Ni hade fått med viktiga delar, och faktiskt tagit er tid att tala med ett par av hans tidigare vänner. Bra att få höra från båda sidorna av hans vänskapskrets. Det är väl upp till var och en att avgöra hur man anser tv4 har vinklat det hela. men kort och gott, var detta ett program man väntat på! Bra jobbat!
Magnus Wennerholm: Tack S!

jennifer: såg avsnittet med taimour och jag blir besviken på världens människor dom intervjuade människor i london där ikke muslimer säger att muslimer är farliga och så säger muslimer att islam kommer ta över osv osv jag får så ont i hjärtat! kan inte människor bara sluta hata varandra! min fråga är kanske svår att svara på.. men varför har det blivit såhär att alla hatar alla?
Magnus Wennerholm: Ja varför...? Vad tar våra ledare för ansvar för polariseringen? Är de för upptagna att kritisera den ena eller andra sidan?

Viktor: Vad får en ung man i ett fredligt land att lämna sin fru och sina tre barn för att spränga sig själv och så många oskyldiga han kan i luften?
Magnus Wennerholm: Ja du... Jag önskar att vi kunde ha gett dig ett bättre svar på den frågan. Men, precis som ngn anmärkte: det är många som upplever svårigheter, rasism, etc. Men som inte spränger sig i luften. Men jag tror att det är ett oerhört starkt behov av att skipa "rättvisa". Bara det att det blir liksom så sjukt fel.

J: Vad menar du med att du hoppas att folk inte dömer nazister och rasister? Var du ironisk eller?
Magnus Wennerholm: Nej, inte ironisk. Jag ser själva polariseringen som det största problemet. Se bara hur snabbt det blir polariserat här på nätet. Vi har två extrema motpoler: rasister och islamister. (ok, lite förenklat) Jag tror vi måste sträcka ut handen åt båda håll. Och inte hålla på och vara för fina för att prata med dem, etc.

Tranåsbo: Är själv uppvuxen i Tranås med härkomst från mellanöster och blir riktigt besviken på hur ni vinklat programmet. Då staden framställs som nån stor rasistisk stad vilket inte var sant. Bodde själv i storyd!
Magnus Wennerholm: Jag kan bara gå på vad flk sade till oss i Stoeryd, på tidningsklipp, på kommunens handlingar från den tiden. Men självklart var väl inte allt skit i stoeryd. Var inte meningen att peka ut just det området.

E: Blev helt chockad av bilderna från "lägret" där folk blir skjutna och mannen blir halshuggen. Finns det någonstans man kan läsa mer om detta?
Magnus Wennerholm: Sök på islamiska staten (dawlat islamiya) och sånt, så...

Rufus: Hej, jag missa avsnittet idag men finns det någon möjlighet att se på avsnittet på nätet om det är uppe på sidan eller något ? Vore intressant och få ta del av avsnittet.
Magnus Wennerholm: FInns på nätet, antar jag!

Sebastian: Och dessutom, vad är egentligen Sveriges roll i denna tragedi? Vilks nämndes lite snabbt, rasismen i attentatsmannens hemstad likaså. Men vad var det som drabbades av bombningen på Drottninggatan enligt dig? Var det Sverige som nation, var det "västvärlden", eller var det vårt vardagliga liv?
Magnus Wennerholm: Jag tror det handlar om en dju polarisering på flera nivåer: inne i Taimours psyke, i Tranås, i Luton, i Mellanöstern, i Världen. Vi måste ändra på allt det där för att ändra kursen. Lätt? Nope.

S: varför väljer taimours familj att avstå från kommentarer i programmet?
Magnus Wennerholm: Jag vet bara att de inte vill. Jag respekterar det. Men visst skulle jag önska att jag fick kontakt med dem för att sitta ner och prata. De är oskyldiga människor som hamnat i en djävulsk situation.

Magnus Wennerholm: Kära vänner och kritiker, jag uppskattar verkligen alla era inlägg!

Magnus Wennerholm: Men nu måste jag sluta säger min chef.

Magnus Wennerholm: På återseende. Mejla om ni vill nåt, ok? Ciao.