Det granskande Kalla fakta-reportaget Sanningen om Sommerlath har blivit nominerat till Guldspaden av Föreningen grävande journalister. Bakom reportaget står reportrarna Mats Deland, Fredrik Quistbergh, Henrik Brandão Jönsson.
- Sanningen om Sommerlath är ett unikt projekt inom den undersökande journalistiken. Våra reportrar har grävt sig tillbaka till 30-talets Tyskland och Brasilien och lyckats få fram en historisk dokumentation som kastar ett nytt ljus över kungafamiljens förhållande till nazismen. Vi är väldigt glada att det uppmärksammas med den här nomineringen, säger Johan Åsard, redaktionschef Kalla fakta.

Föreningen grävande journalister har nominerat Kalla fakta-reportaget Sanningen om Sommerlath som granskade drottning Silvias far Walther Sommerlaths förflutna till Guldspaden.

När tidningen Arbetaren år 2002 avslöjade att Walther Sommerlath varit medlem i nazistparitet före och under andra världskriget valde drottning Silvia att inte uttala sig. När hon senare kommenterade uppgifterna i dokumentären Familjen Bernadotte, som sändes i TV4 våren 2010, sa hon att faderns partimedlemskap berodde på omständigheterna. Men Kalla fakta kunde avslöja nya dokument som visade att han deltog i förföljelsen av judar.

Kalla fakta-redaktionen tittade även närmare på det öde som mötte Efim Wechsler, den judiske företagaren som år 1939 tvingades sälja sin fabrik till Walter Sommerlath. Nya dokument visade att affären var ett led i den så kallade ariseringen: Hitlers politik för att ta ifrån judar sina tillgångar.

Reportaget gjordes av de nominerade reportrarna Mats Deland, Fredrik Quistbergh och Henrik Brandão Jönsson.

Den nya säsongen av Kalla fakta börjar både på ny tid, ny dag och är förlängt till en timme. Programledare är Cicci Hallström.