Fanny fick tipset via en fd arbetskamrat till hennes mamma. Hon bodde i andrahand i en lägenhet i Vällingby och drömde om att få flytta till innerstan. Lägenheten som hon fick tips om låg centralt, på Södermalm i Stockholm – och det var ett förstahandsklontrakt.
- Det kan inte vara sant, tänkte jag, för det finns inte. Och så sa hon att det kostade 200 000 kronor, berättar Fanny.

Fanny kollade upp att det inte var olagligt att köpa ett kontrakt, bara att sälja och bestämde sig för att ta med sig gudfar Anders för att titta på lägenheten. Det var Fannys mammas kontakt på Facebook som visade lägenheten för dem, och som fungerade som en slags mellanhand åt svartmäklaren.
- Vi åker upp och jag ställer lite frågor om vem som är hyresvärd och vem som bor i lägenheten, och allting kändes väldigt bra, säger Anders Ericson.

Ungefär i samma veva ville Sara, som vi kan kalla henne, flytta till Stockholm från en ort i Norrland. Hon hade precis tagit sin universitetsexamen och ville flytta till Stockholm för att söka jobb. Hon satte ut en annons på Blocket för att hyra en lägenhet i andrahand. Sara fick snabbt svar från en svartmäklare som kallade sig Niklas. Han undrade om hon inte ville skaffa ett förstahandskontrakt istället. Han radade upp exempel på lediga lägenheter i Stockholms innerstad. Men de hade en prislapp. En etta på Södermalm skulle kosta 140 000 kronor.

- Självklart tvekade jag, det är ju stora risker man tar, det finns inga garantier. Men jag läste igenom hans mail och tänkte att det ändå kanske kunde vara någonting man kunde nappa på. Priset kändes överkomligt och lägenheten låg väldigt bra och centralt.

Sara bestämde träff med svartmäklaren i en av lägenheterna. Hav verkade seriös och hon kände att hon kunde lita på honom. Hon tackade ja till lägenheten och fick instruktioner om att hon då skulle skriva ett brev till förvaltaren i fastigheten och anmäla sitt intresse. Hon kollade för säkerhets skull upp både Niklas och förvaltaren på Eniro där de fanns registrerade.

Hon sålde en aktiefond och fick ut 140 000 kronor som hon betalade i kontanter till mäklaren – och fick nycklar och kontrakt i utbyte. Nycklarna passade i porten och lägenhetsnumret stämde. Hon bad om ett ID på Niklas som ursäktade sig med att han blivit rånad på sin plånbok, men att han hade en kopia på körkortet som han kunde visa..

- Nu i efterhand är det ju otroligt dumt att jag köpte det, men han kändes så äkta i allt annat och det där körkortet kändes också äkta, säger Sara.

Även Fanny hade bestämt sig för lägenheten hon tittat på. Hon tog ett lån på banken och bestämde träff med facebook-kontakten igen för att skriva kontrakt och få nycklarna mot summan på 200 000 kronor.

-Utanför dörren fick jag två nyckelknippor som jag fick prova att öppna med och verkligen kolla att det stämde. Då tror man ju att det är ganska säkert – man har två nycklar i handen, man skriver på två kontrakt – man tror inte att det ska gå så åt helvete…

När det är dags för inflyttning ska hon få hjälp av Anders igen. Men någonting känns fel – Fanny ser en barnvagn i trapphallen till den nya lägenheten. Hon börjar få onda aningar, och när Anders stoppar nycklarna i dörren och öppnar möts de av en liten kille som undrar vilka de är?

- Och det sitter en kvinna i vardagsrummet och ammar i soffan och undrar vad vi gör där? Och jag ropar att jag har ett kontrakt här – jag ska flytta in nu…

Samma kväll åker Sara ner till Stockholm tillsammans med sin bror. Hon har försökt ringa Niklas, svartmäklaren, inför flytten som ska ske dagen därpå, men han är oanträffbar. Inte heller förvaltaren går att få tag på. Hon får en klump i magen av oro och bestämmer sig därför för att åka ner på en gång, utan sitt flyttlass, för att kolla läget.

- Klockan var kanske halv elva på kvällen när vi kom fram. Jag och min bror går upp i huset, och där står en barnvagn utanför. Och då känner man ju verkligen, fan, jag har blivit lurad. Jag har nycklar till lägenheten, men jag knackar på istället. Så hör jag hur någon ställer sig på andra sidan dörren och frågar vem det är…

Både Fanny och Sara har alltså lurats på samma lägenhet. Fanny har just lämnat lägenheten, upprörd och förtvivlad av insikten att hon blivit blåst på 200 000 kronor – och sitt förstahandskontrakt.

När Sara kliver in i lägenheten möts hon av samma syn som Fanny gjorde. En familj bor i lägenheten – och har inte tänkt flytta.

Det är Emma och hennes sambo som bor där med två små barn, varav den ena är nyfödd. De är trångbodda och har haft en annons ute på Blocket om ett byte till en större lägenhet. Ett svar de fick var från en svartmäklare, en Andreas Johansson, som skrev att han kunde hjälpa till med ett byte, han hade kontakter med både hyresvärdar och förvaltare och hade hållit på i tio år. Han hade ett bra nätverk.

- Jag tänkte att det lät bra. Vi har haft visningar i flera månader och haft folk springandes och jag har fått städa och plocka upp, så jag tyckte det lät praktiskt. Men jag gjorde klart för honom att jag inte ville ha några pengar emellan, berättar Emma.

Andreas erbjöd sig att sköta visningarna medan hon var ute och gick med barnvagnen. Han skulle låna nycklar och lämna tillbaka dem efter visningen. När Fanny och sedan Sara kommer in i lägenheten den där kvällen inser Emma att Andreas lurat henne.

- Då förstod jag direkt att han inte bara har sålt kontraktet en gång, utan två! Jag är förbannad att vi blev lurade, att det finns folk som är så här iskalla. Och att de kommit undan dessutom, med så mycket pengar. Det måste vara väldigt störda individer tänker jag…

Både förvaltaren och den sk svartmäklaren har gått under jorden med Fannys och Saras pengar. Numren de har lämnat går till kontantkortsnummer med påhittade namn. Adresserna som ”Andras” eller ”Niklas” lockat med i sina mail är plockade på attraktiva adresser, men en adress finns inte i verkligehten och några är inte hyresrätter utan bostadsrätter…

Men svartmäklaren gjorde ett misstag som kan få honom fälld i domstol. Han blev smygfotad av Fannys facebook-kontakt vid en visning – och hans ansikte är tydligt identfierbart.

- Jag känner igen den där killen, och jag skulle känna igen honom för resten av livet. Jag kommer aldrig glömma det ansiktet för det han har utsatt mig för. Jag har tittat honom rakt i ögonen och han har varit iskall med sina lögner. Sånt suddas inte ut så lätt, säger Sara.

Och det är inte bara Fanny och Sara som blivit lurade av samma ”svartmäklare”. Minst ett tiotal andra har anmält honom till polisen. Och flera olika lägenheter har använts som objekt. Flera personer har pekat ut mannen på bilden som den som lurat dem på både pengar och kontrakt.

Polisen har nu lyckats få fram identiteten på både den sk svartmäklaren och hans kumpan , som spelat rollen av förvaltare.

- De har rört sig i den sk Stureplanskretsen. De vill ge sken av att klä sig fint och röra sig med mycket pengar. De bär märkeskläder, dyra skor osv. Men när folk har träffat dem på visningar har de ändå givit ett sunkigt intryck. De har sett smutsiga ut och verkat bakfulla nästan. Det verkar som att den fina fasaden har börjat spricka lite, berättar kriminalinspektör Peter Lindhe vid bedrägeriroteln i Stockholm.

Kalla fakta har tagit kontakt med alla tingsrätter i Sverige. En av männen, den sk förvaltaren, har tidigare dömts för bland annat bedrägeri. Han har stulit en kvinnas kreditkort på en krog och köpt champagne för hundratals kronor.

En person som vistats mycket på krogarna vid Stureplan känner till mannen. Han är känd för att lura folk på studentfestarrangemang och har öppet skrutit om sina svartmäklaraffärer. Han har aldrig egna pengar, berättar hon, och låter alltid andra betala champagnen…

Vi lyckas få tag på den ska svartmäklarens pappa. Han berättar att sonen åkt på semester till Thailand. Han säger också att sonen håller på med mäkleri av hyresrätter, men att han inte känner till att han gjort något olagligt.

Vi får hans telefonnummer och ringer upp sonen som svarar med sitt rätta namn. Men han vill inte låta sig intervjuas. Han hänvisar till sin advokat, Thomas Martinsson, och säger att han är oskyldig.

- Men polisen pekar ju ändå ut dig som huvudmannen i den här härvan?
- Du får ta alla frågor med min advokat, säger mannen och lägger på.

Inte heller Thomas Martinsson vill uttala sig om sin klient. Och polisen vill inte kommentera fallet i detaljerna.

Männen är nu misstänkta för grovt bedrägeri i ett tiotal fall. Minst 750 000 kronor har de fått med sig i kontanter. ”Svartmäklaren” är inte efterlyst i Thailand och hade en flygbiljett hem i oktober som han inte utnyttjade. Istället väntar polis och åklagare på att han ska komma hem självmant så småningom:

- Vi har väldigt stark bevisning och vet vilka de är. Det är ett gammalt, slitet uttryck, men det är en tidsfråga. Sedan finns det ju en viss risk att de inte har några tillgångar överhuvudtaget även om det blir en rättegång och de blir skyldiga att betala skadestånd. Så då får det bli kronofogden…Det finns en viss risk att det blir en lång process som inte mynnar ut i någonting, säger kriminalinspektör Peter Lindhe.

AV: Susanne Edmark