Miguel: Varför flyttar du inte till ditt land? där kan du få jobb och ingen skulle fråga dig eller får problem på din sätt att kläd på dig. l
Helena Gissén: Hej Miguel! Här går jag, Helena, in och svarar för Alias räkning eftersom hon inte hade möjlighet att vara med i chatten. Hon har för avsikt att flytta med sin familj till Egypten just för att det är lättare för henne att utöva sin religion fullt ut där. Samtidigt driver hon förstås den här frågan för att få ökad acceptans i Sverige där hon har bott nästan hela sitt liv.

Lasse: Till Maria: Hur gör du om en manlig polis eller manlig banktjänsteman vill se din legitimation, vilket förutsätter att du visar ansiktet?
Maria: Hej! Vi brukar be om en kvinnlig polis eller banktjänsteman etc och det brukar aldrig vara några problem. Tvärtom är de flesta mycket tillmötesgående. /Maria

Helena: Om vi vänder på det. Är jag välkommen att besöka ett muslimskt land och bära de kläder jag bär här hemma på sommaren? Dvs kjol, shorts, bikina eller liknande?
Helena Gissén: Hej Helena! det finns muslimska länder där klädkoden inte är så strikt, särskilt inte för utlänningar men man ska också komma ihåg att de flesta muslimska länder inte är liberala demokratier som vår.

Lasse: Bär hon slöjan på fotot i passet, legitimationen, körkortet också? Hur gör hon om hon är tvungen att bevisa sin identitet i banker etc utan att visa ansiktet?
Helena Gissén: Hej Lasse! Jag svarar för Alia här. Hon legitimerar sig när det krävs. Helst för kvinnlig personal men finns inte det så accepterar hon att legitimera sig ändå.

Gun Bergkvist: Varför kunde Alia Khalifa av familjeskäl ej vara med och svara på frågor?
moderator: Alia har i dagarna fött sitt andra barn, därav kunde hon tyvärr inte delta fast hon gärna hade velat det.

Hubertus: Är det tillåtet för kvinnor som vill att gå i bikini i muslimska länder?
Helena Gissén: Hej Hubertus! Nej det är på de flesta håll inte ok. Men som jag svarat tidigare, de flesta muslimska länder är inte demokratier av vårt snitt - eftersom vårt samhälle omhuldar öppenhet och tolerans går sådana här frågor att debattera på ett annat sätt.

Krister: En stor del av återkopplingen av en dialog mellan två människor sker genom en avläsning av ansiktet mimik. En ansiktslöja minskar tolkningen av budskapet till en verbal tolkning. Vad är er erfarenhet av detta?
Helena Gissén: Hej Krister! Min erfarenhet efter att ha tillbringat mycket tid med Alia är att det är ganska lätt att kommunicera med henne även om jag förstås missar rätt många ansiktsuttryck och det ibland är svårt att uppfatta vad hon säger, särskilt om det är lite buller runt om - jag har insett att man även som hörande läser rätt mycket på läpparna.

braxen: Vad tycker du om saken?
Helena Gissén: Hej Braxen! Min roll som journalist är att förhålla mig så sakligt som möjligt till olika frågor och i själva kärnfrågan - ska hon få studera eller inte - har jag förståelse för båda sidorna. Det är nog den svåraste frågan jag har tagit upp under mina 20 år som journalist.

Peter: Jag skulle inte vilja att mitt barn hade en "fröken" som hade niqab. Kan ni förstå det resonemanget - att det faktiskt kanske skrämmer barn? Hur tänker ni kring det?
Helena Gissén: Hej Peter! Jag kan förstå resonemanget även om jag tror att Alia, särskilt på en islamisk förskola, har lätt att skapa kontakt med barnen. Jag tycker att det verkar vara ett större problem att förklara för barnen varför man bär niqab.

Sandra: Hej, jag vill försöka förstå och få ett svar på VARFÖR vissa väljer att bära niqab? Ni påstår att det är ett eget fritt val men jag är inte helt med på vad det valet är baserat på? Står det i Koranen att kvinnan ska täcka sig eller inte, tycker att svaren på den frågan skiljer sig beroende på vem som svarar. Skulle vara tacksam för hjälp med ett utvecklat svar på dessa frågor då jag tycker de är viktiga om ni någonsin ska bli accepterade i Sverige.
Maria: Hej! Det finns inga tvivel bland de lärda, då och nu, att ansiktsslöja existerar inom Islam. Frågan är bara om det är obligatoriskt eller rekommenderat. Det finns t.ex. ahadith (rapporter om vad Profeten sagt och gjort) som förklarar hur människorna tolkade verserna som kom. Många lärda har tolkat Koranens verser om kvinnans ytterkläder; jalaabib, hijaab, khimar, ska täcka mer än bara håret. Några av dessa lärda nämnde i inslaget. Verser 24:31, 33:53 33:59, Och exempe på hadither: Esma, Abu Bakrs dotter, som inte var en av Profetens fruar, sa: "Vi brukade dölja våra ansikten". Källa Al Hakim Och i en hadith från Profetens fu Aisha står det: "Må Allah förbarma sig över immigranternas kvinnor! När Allah uppenbarade orden: 'Låt dem därför fästa slöjan så den täcker juyoobihinna' rev dem sina förkläden och täckte sina ansikten med dem."

Daniella: Har man slöja även när man är litet barn?
Helena Gissén: De flesta muslimska flickor har inte slöja men enligt de ortodoxa uttolkarna ska man börja bära den i samband med menstruation. Alia själv säger att hon hoppas att hennes dotter ska välja att ta på den då, men att Alia inte tänker tvinga henne. På den islamiska förskola där Alia praktiserade i våras var det några av flickorna som bar huvudduk.

Perra: Till Helena, kommer vi som förälder kunna säga något om detta om det blir tillåtet på dagis, förskolor, skolor.
Helena Gissén: Hej Perra! Man har ju alltid som förälder möjlighet att välja dagis och är naturligtvis fri att framföra sina åsikter till skolledningen.

Robin: Varför vinklas reportaget i Alias favör och varför blandas politisk propaganda mot och för vissa partier utan vare sig källa eller kommentarer?
Helena Gissén: Hej Robin! Vi har försökt att hålla en neutral ton och skildra debatten. Jag var nyfiken på hur Alia ser på sitt val och bad henne vara med i reportaget.

Heléne: Förstår ni varför andra människor i Sverige reagerar på att ni täcker er på det här sättet?
Maria: Hejsan! Ja! Eftersom vi inte ser ut som mainstream så förstår vi att folk reagerar. Men de flesta är faktiskt artiga och trevliga. Vi uppmuntrar er som undrar att fråga oss när ni stöter på oss på gatan. De flesta av oss stannar gärna upp och förklarar MEN vi vill understryka att den negativa bilden som vanliga människor har fått om Islam och ansiktsslöjan m.m. härstammar från medias vinklade budskap om Islam. Har du tänkt på att det inte visas positiva program om Islam? Muslimerna måste själva få möjlighet att förklara vad Islam är för någonting. De flesta vet inte ens att vi tror på Jesus och att vi har samma Gud som Jesus hade och att vi tror på Jesus återkomst! Maria

Morgan: Hej Helena! Jag är nudist, ska jag också ta strid för att få gå & jobba naken?
Helena Gissén: Hej Morgan! Många resonerar som du men man måste komma ihåg att nudism inte är en diskrimineringsgrund i Sverige. Det är kön, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning och religion som utgör grund för diskriminering enligt vår lagstiftning.

Victoria: Helena; det finns grupper muslimer som som anser att "na mahram" (regler som bl a slöja, niqab) omfattar även kvinna vs kvinna. Hur gör man då? Victoria
Helena Gissén: Hej Victoria! Gör det verkligen? Det känner jag inte till.

Leon: När kommer den här utredningen ske?
Helena Gissén: Hej Leon! Diskrimineringsombudsmannen skulle ha fattat beslut i december men nu kommer det troligen att ske någon gång efter jul.

airie sjöberg: varför måste ni hålla en neutral ton? Då kommer ju inte folks åsikter fram?
Helena Gissén: Hej Airie! Jo, det kommer ju fram åsikter från båda håll i reportaget - det är det som jag menar är sakligt.

Daniella: Har man slöja även när man är litet barn?
Maria: Hej. Slöja är obligatoriskt senast från puberteten. Småflickor brukar vilja klä sig som sina mammor. De tycker att det är vackert och fint med "vuxna" kläder. Maria

hasan: Helena varför ger du publicitet föer fanatiker???
Helena Gissén: Hej Hasan! För att den här frågan nu ska upp och avgöras på nationell nivå. Om DO säger att Alia är diskriminerad måste ju alla svenska skolor - och i förlängningen kanske arbetsgivare - förhålla sig till denna fråga. Det är dessutom i mitt tycke väldigt intressant att höra hur dessa personer tänker. I ett öppet samhälle ska man kunna ha en sådan här debatt, tycker jag.

Lasse: Till Maria: Visar du ansiktet i ditt passfoto?
Maria: Hejsan! Ja alla måste visa sitt ansikte i passet och på körkortet. Det är enligt svensk lag. Jag tror att det snart räcker med ett fingeravtryck visserligen... Maria

Jörgen: Min fråga föll tydligen inte på läppen. Det jag ville aktualisera var att om det räcker med stark övertygelse för att klå sig hur extrem som helst? Eller har vi vissa samhällsregler som är typiska och generella för vår kultur? Extrem som extrem!
Helena Gissén: Hej Jörgen! Vi får massor med frågor och hinner inte svara på alla. Det är ju just din frågeställning som nu ska avgöras av Diskrimineringsombudsmannen.

Gilys: År 2009, snart 2010 i Sverige ska tillåtas ansiktsslöja ?? Absurt att över huvudtaget frågan tas upp. Vem skickar jag frågan till. Det enda jag ser är ett par ögon/glasögon. Lägg av med tramset !
Helena Gissén: Hej Gilys! Att vi tar upp frågan beror som jag skrev i ett tidigare svar på att frågan nu ska avgöras på nationell nivå av Diskrimineringsombudsmannen.

tjärstin: Har GUD verkligen sagt att ni inte får visa ansiktet eller är det en extrem TOLKNING som ni tar fasta på?
Maria: Hejsan. Personligen har jag följt åsikten att det inte obligatoriskt och använder den för att komma närmare Gud. Maria

Margareta: Får man lov att köra bil bärandes niqab?
Maria: Hej. Eftersom jag ser med ögonen :-) så går det jättebra att köra bil. Jag kör varje dag och många som jag känner likaså. Prova själv, du märker själv att synfältet inte bli påverkat. Maria

Mona: Om detta godkänns av diskrimineringslagen, vad tror du händer då i Sverige?
Helena Gissén: Hej Mona! Jag tror inte att det rent faktiskt händer så mycket eftersom de här kvinnorna är få och dessutom kanske inte så ofta gör anspråk på att studera eller arbeta. Många menar ju däremot att det kommer att påverka muslimernas situation generellt i Sverige, som du hörde i reportaget.

Margareta: Får man lov att köra bil bärandes niqab?
Helena Gissén: Hej Margareta! Vad jag förstår så får man det. Alia har flera vänner i niqab som kör bil.

Kalle: på vilket sätt kommer du närmare Gud när du har på dig niqab?
Maria: Hej. Eftersom jag anser att jag följer något som är rekommmenderat så känner jag att jag kommer närmare Gud. Precis som att man i Islam t.ex. kan fasta extra, be extra etc så känns det som att man anstränger sig och hoppas på belöning från vår Herre. Detta är ingen SNOBBISM som Pernilla Ouis påstod i filmen. Hennes uttalande baseras på OKUNSKAP. Maria

Tonguc Özkan: Hej! Jag tycker det är konstigt att man i svensk media aldrig har sagt eller nämnt det faktumet att ett muslimskt land som Turkiet förbjuder både slöja och niqab i sina skolor. Varför skulle vi ( vi, numera) tillåta detta otyg i våra skolor. MVH Tonguc
Helena Gissén: Hej Tonguc! Jo, jag tycker nog att det har nämnts många gånger i media att det är en stor slöjstrid i Turkiet och att flera andra länder inte heller tillåter heltäckande slöja i skolor och på offentliga arbetsplatser, t ex Frankrike. Hade gärna tagit upp detta om jag hade haft mer tid i reportaget.

Tomas: Jag förstår verkligen inte varför "gud" vill att människan ska dölja ansiktet? Man föddes ju naken, borde inte det vara normen då, d.v.s. att gå omkring naken. Eller tycker de religiösa att "gud" gjorde fel?
Maria: Hej. När Adam och Eva blev medvetna om sin nakenhet dolde de sig med löv etc, därifrån har Gud kommit med nya påbud om hur vi ska uppträda/klä oss. Vi tror på alla profeter från Adam till Muhammed. Maria

Torbjörn: Hej, Hur fungerar det vid passkontrollen på flygplatser? Eftersom man normalt behöver visa sitt ansikte?
Helena Gissén: Alia legitimerar sig när hon behöver göra det.

Svensk: Varför ska invandrare få bära slöjan som invandrare gör i sverige ? Vi svenskar får ju tex inte bada topless och har massa andra lagar som vi som resande semesterfirare måste följa i de länder vi besöker ? Det skulle aldrig ensfinnas en diskussion om i dessa läner som vi i sverige för... löljigt.. kommer man hit så sk man 1, lära sig svenska. 2, anpassa sig till det samhälle och lagar som finns i Sverige.
Helena Gissén: Hej Svensk! Som jag svarat tidigare måste man komma ihåg att många länder är betydligt striktare och har mindre frihet än Sverige och att det är just därför som man kan driva den här frågan här med hänvisning till landets öppenhet och tolerans, (även om många tycks anse att gränsen går ungefär här).

Lena Eriksson: Hej! Jag är själv lärare och ser mig själv som öppen för alla kulturer, men när jag ser detta med att arbeta med barn och bara visa sina ögon blir jag väldigt frågande...Hur ska detta gå till då vi har barn som verkligen behöver se våra ansiktsuttrryck för att förstå, vara trygga osv?
Helena Gissén: Hej Lena! Ja, det är just detta med kommunikation som hela frågan handlar om, enligt skolborgarrådet och rektorn för komvux i Tensta. Vi får se vad Diskrimineringsombudsmannen tycker. Alia själv tycker inte att det är svårt, som du hörde i reportaget.

Ingvor: Vad tycker din man om allt detta ?
Maria: Hej. Jag använde redan niqaab när jag träffade min man om det är det du menar... Det här har varit för Guds skull inte för min mans skull. Maria

Jenny: man pratatr ju inte bara med ord utan med ansiktet och kroppen! du döljer ansiktet och "kläderna" är pösiga och...jag skulle inte vilja att du jobba ¨på min sons dagis...för det e lätt att missuppfatta när det bara är "ord" man pratar med...skulle du kunna ta av den om fräldrarna tyckter så?
Helena Gissén: Hej Jenny! Vad jag förstår på Alia vill hon helst arbeta - om hon alls ska arbeta - på en islamisk förskola där föräldrarna har en annan syn på niqab.

Sonja: Hej Maria! Hur var det för första gången att bära Niqab? Hur känns det när folk stirrar på er?
Maria: Hejsan! Jag kände mig stolt och glad! Det gör inget att folk tittar lite extra men det är hemskt när någon kastar glåpord efter mig, speciellt framför barn. Vi måste respektera varandras olikhet. Maria

Kristina 59 år: Förekommer ingen utveckling i den kultur Maria och hennes likatänkare vill tillhöra?
Helena Gissén: Hej Kristina! Maria kanske också svarar. När jag frågade dem om just detta i avsnittet i moskén, svarade de att de vill klä sig så som vissa uttolkare ansett att kvinnor klädde sig på Muhammeds tid och de ser heller ingen anledning att den klädseln behöver förändras.

anna: Hej maria! varför använder inte män niqab ?
Maria: Hej! Männen har också en klädkod i Islam. I Koranen uppmuntras männen att sänka sin blick. Det är obligatoriskt för männen, enligt Profetens tradition, att låta skägget växa och bära löst sittande kläder samt att inte låta byxorna hänga ner under anklarna. Jag vill också bara säga att det är Gud som skapar de religiösa lagarna inte människorna. Maria

Helena Gissén: Tack alla som ställde frågor! Det blir debatt i Nyhetsmorgon i morgon bitti kl 6.45. Missa inte det!

Maria: Tack för alla frågor, jag hade gärna svarat på alla. Om ni vill kan ni skicka frågor till följande mail så svarar en muslimsk tjej på dem. Idag eller om frågorna poppar upp om ett år: systerislamonline@gmail.com
Tro inte på allt ni får höra om Islam, oftast är det vinklat eller beroende på okunskap. Fördomarna som finns om Islam är baserade på lögn och missförstånd, vi vill gärna hjälpa till och reda ut alla frågetecken.
Varma hälsningar från Maria