Kalla faktas avslöjande om att Australiens 80 miljoner merinofår flås levande utan bedövning, för att hindra angrepp från den så kallade blåflugans larver, slog ned som en bomb. Några dagar efter avslöjandet hade 19 stora svenska klädföretag och flera myndigheter beslutat att bojkotta australiensisk merinoull.

Dansk klädjätte bojkottar

I slutet av april var det danska IC Companys tur att ta ställning mot mulesing. Och om sex månader finns inga ullplagg från plågade får kvar i någon Peak Performanceaffär, Tigerbutik eller någon annan av företagets 10 500 butiker spridda i över 40 länder.

Hugo Boss tar ställning

Också den italienska modejätten Hugo Boss har bestämt att man tänker sluta köpa in ull från fårfarmare som utsätter fåren för mulesing. De ger fårfarmarna fram till 2010 på sig. Australiens ullindustri har beslutat sig för att fasa ut mulesing just till slutet av 2010.

Massiv bojkott i Europa

I dag, drygt två månader efter att den grymma metoden som kallas mulesing uppmärksammades av Kalla fakta, har bojkotten brett ut sig till att omfatta inte mindre än 70 procent av den europeiska klädmarknaden. Men också i USA och Kanada har klädföretagen börjat med bojkott sedan medier har uppmärksammat djurplågeriet.