Efter Kalla faktas reportage om Jessica Nygren som blev förlamad i axeln efter ett kejsarsnitt, strömmar det in kommentarer från tittare som också har problem med ersättningar från PSR. Signaturen ”Putte” beskriver hur hans fru delvis förlamades i benen efter ett kejsarsnitt: ”…Min fru blev också drabbad av delvis förlamning i benen efter ett kejsarsnitt för 3 år sen. Anmäldes till PSR. Motivering för avslag: troligen inget samband med ryggbedövningen och skulle det i alla fall bero på den så hade man inte kunnat göra nåt för att undvika skadan....fan moment 22... idag har hon svårt att gå ständig värk och massor av mediciner o som grädde på moset jagar försäkrngskassan livet ur henne.”

”Trodde inte på mig”

Även ”Marie” har varit i kontakt med försäkringsbolaget Trygg Hansa för en skada som hon fått: ”Det var samme rådgivare som kvinnan i programmet hade ¨Sydow¨. Han bedömde att jag hade skadan men han trodde ej på att jag fått den som jag sagt!”.

”Bollades runt i 2,5 år”

”Har själv slagits med PSR om en båtbenskada. Fick hålla på i många många år innan jag fick ut ersättning. Bollades bara runt med motiveringen att det ska tas upp inom ett par veckor... Började skicka info rekomenderat så jag visste att de tagit emot breven jag skickade. Ringde till slut min handläggares chef och undrade vad de hade för handläggningstid. Fick svaret max 6 månader, undrade då varför mitt fall tagit 2,5år? Sen blev det fart”, skriver Elias Hjort.

”Hänvisar ständigt till någon ny sambandsutredning”

Karin, vars son dog under förlossningen, skriver i forumet om hennes kontakter med Patientskaderegleringen: ”PSR och deras s k skadehantering borde granskas ytterligare. De bara förhalar skaderegleringen med ständiga handläggarbyten. När man ställer frågor om vad som händer i ärendet så hänvisar de till någon ny sambandsutredning. Hur många sambandsutredningar behövs egentligen? Det är i mitt fall en redan godkänd patientskada; min son dödades vid förlossningen för att personalen på Danderyds sjukhus slarvade. T ex en sådan enkel sak som inkomstbortfall betalas inte ut löpande utan det får man påminna om!
Det är illa när man drabbas av en patientskada i Sverige. Först får man bråka med vården och deras "lite svinn får man räkna med-attityd" och sedan får man bråka med vårdgivarens försäkringsbolag och skaderegleringsfirma för att få den ersättning man har rätt till.”

”Hur får rådgivarna betalt egentligen?”

Hasse Kjellgren undrar hur de medicinska rådgivarna får betalt egentligen: ”Såg just programmet om Jessicas skada. Det råder väl inget större tvivel om att hennes "rättssäkerhet" är kraftigt åsidosatt av PSR. Skälet till detta stavas "pengar". Under inslaget slås jag av en tanke. Har det gjorts någon undersökning av hur den "rådgivande" professorns ekonomiska ersättning är konstruerad?”

En anonym tittare är dock kritisk till reportaget: ”Jag tycker att Jessica såg ut att må bra. Löjligt av Kalla Fakta att förstora upp det. Ta kontakt med människor som fått ersättning istället!!! Det finns nog många här i landet som är nöjda med sin ersättning, det är synd att bara de som inte får ersättning uppmärksammas.”

”Bör få träffa läkaren som gör bedömningen”

En annan anonym tittare öser beröm i stället: ”Det här programmet i Kalla fakta var bra, stå på dig, att ge sig in i en kamp med försäkringsbolagen är ingen lek, är själv drabbad, har hållit på nu i några år. Det är bra att det rörs om i grytan, så det kommer till stånd en ändring, tex att man ska personligen träffa läkaren som bedömer i försäkringsärenden gäller alla försäkringsbolag. Hoppas att det inte slutar här efter detta program utan att detta problemet verkligen kommer upp i dager så att alla kan få hjälp att slåss mot dom stora. Mer debattering om detta önskvärt.”

Tittarna: "För svårt att få ersättning"

Kalla fakta frågade tittarna om det är för svårt att få ersättning. 1641 personer svarade. Sju av tio tittare anser att det är för svårt att få ekonomisk ersättning för vårdskador. 22 procent vet inte om det är för svårt och knappt tio procent tycker inte att det är för svårt att få ersättning.

Vill du också vara med och diskutera?