När Albin Ekdal upptäcktes på ett elitläger för lovande unga fotbollstalanger gick Lennart från att bara vara fotbollspappa till att vara med och guida sonen in i en yrkesframtid som proffs.

Blev uppringd

”Sommaren 2004 blev jag uppringd av en advokat - en av landets mest kända sportagenter. Han hade sett min Albin, då snart 15 år, spela fotboll.

Efter fyra år med agenten har Albin skrivit ett fyraårskontrakt med Juventus - en av världens mest kända fotbollsklubbar. En drömresa för Albin - ett drömcase för agenten.
Den resa jag har gjort som fotbollspappa har gett en insyn som också har väckt min nyfikenhet som journalist. Det här reportaget är alltså delvis min personliga bild av en agentvärld som är både mytomspunnen och ganska sluten.

"Inte många hamnar i Juventus"

Både spelare och föräldrar blir smickrade när agenten ringer. Det vet jag av egen erfarenhet. Samtalet är helt klart en bekräftelse. Det här kan bli något riktigt stort. Samtidigt väcker agenten falska förhoppningar hos många. Det är ju så oerhört få som går hela vägen. Det är inte många som hamnar i Juventus. De allra flesta får synnerligen slingriga vägar att vandra.

"Många försöker locka till sig Albin"

Ett dussintal agenter har försökt locka till sig Albin som klient. En av dem absolut mest kända har säkert ringt tjugo gånger. Han hade också vänligheten att skicka en kopia på en varning från advokatsamfundet i syfte att svartmåla den agent Albin hade valt.

Flera av alla dem som bombarderade mig med telefonsamtal om Albin har, när jag senare ringer upp som journalist, ingen som helst lust att bli intervjuade om sitt jobb. Dom tycker att branschen svartmålas.

"Ett udda äventyr"

Det är inte alldeles enkelt att göra ett reportage där ens son finns med på ett hörn. Men det är ju så att tusentals unga killar drömmer om att följa Albin i spåren.
Hur det går med hans fotbollskarriär vet jag inte. Men jag vet att han är ute på ett udda äventyr i en härlig stad med god mat och ett trivsamt klimat. Och han får väldigt bra betalt under tiden. Värre saker kan man ju råka ut för.”