IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagar, militära attacker på civila, avrättningar, bortrövanden och våldtäkter. Hur kan det då vara möjligt att ungdomar lämnar sina liv i demokratiska Sverigeför att ansluta sig till IS? Det försöker vi ta reda på i reportaget Mitt barn är en IS-soldat.

Uppemot 20 000 utlänningar från 100 olika nationer bedöms ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak. Sverige är näst efter Belgien, det land i Europa som flest kvinnor och män rest ifrån. Om man räknar resenärer i relation till befolkningsantal. Enligt säkerhetspolisen har minst 280 män och kvinnor från Sverige rest till konfliktzoner i Syrien och Irak. De flesta resenärerna är runt 15-20 år.

26 åriga ”Anna” som vi berättar om i reportaget lämnade Sverige i augusti förra året och hon tog med sig sin 2 årige son. Annas moster, Jessica berättar nu för första gången öppet om den mardröm hon gått igenom under det senaste året. Jessica har sporadisk kontakt med sin systerdotter och lever dagligen med rädslan för att hon ska nås av ett dödsbesked.

Vi träffar också Karolina Dam från Köpenhamn som låter oss ta del av ljudfiler som visar hur rekryteringen till IS går till. Karolinas son Lukas lämnade Danmark och reste till Syrien i fjol. Genom att skicka ljudfiler till sin kompis i Danmark försökte han sedan rekrytera nya IS krigare.

Missa inte Kalla fakta 10 november kl 21.00