Ahmed Ibrahim Ali kallades för Romario efter sin brasilianske fotbollsidol. Själv var han också en lovande fotbollspelare och i somras tog han plats i startelvan när Djiboutis landslag kvalade till fotbolls-VM. Hemma i Stockholmsförorten Husby var han kompislaget Atletico Husbys stora stjärna. Men Romarios liv skulle sluta tvärt den 18 oktober 2008, när han knivhöggs till döds invid E4an norr om Stockholm.

Bråk på Star Bar

Det var fredag den aktuella kvällen och Romario och hans kompisar började med att festa i Husby innan de tog de sig in till Star Bar på Fridhemsplan i Stockholm. Inne på krogen hamnade en av vännerna i bråk med några killar som de tjafsat med tidigare. En av Romarios vänner gav en 18-åring i motståndargänget ett slag över ögat. Polisen kallades till platsen och 18-åringen kördes till sjukhus. Därefter fortsatte Romario och vännerna vidare ut på stan.

Men Romario ville reda ut bråket. Han ringde en 25-årig vän, en man som kan betraktas som länk mellan de båda kompisgängen, eftersom han känner personer på båda sidorna. Samtidigt tog medlemmar ur motståndargänget kontakt med andra vänner. Stämningen var irriterad och de kom överens om att ses i Husby.

Överfölls med kniv

Vid avfarten till Kista tog bensinen i Romarios bil slut. Romario ringde återigen 25-åringen och bad om hjälp. Men när han anlände var han inte ensam. Plötsligt befann sig totalt 13 personer på platsen. Romario och två av hans kompisar överfölls med basebollträn och kniv. De två vännerna hade lämnats kvar vid E4an, svårt skadade.

Dumpades vid sjukhusentrén

Romario kördes till Karolinska universitetssjukhuset av två män ur motståndargänget, väl framme dumpade de honom vid entrén. Han hade bara ett knivhugg i ryggen, men dödförklarades kort därefter av läkare.

Nu, över ett halvår senare, går den som tog Romarios liv fortfarande fri. Vad som egentligen hände på mordplatsen har man inte kommit fram.
– Tomrummet som han lämnade efter sig finns kvar, det är besvärligt säger Romarios pappa Ibrahim Ali Adan till Kalla fakta.

18-åring erkänner dådet

Polis och åklagare har identifierat de potentiella gärningsmännen. Men trots att det fanns tolv vittnen på platsen, har ingen kunnat dömas. Redan några timmar efter mordet fick advokat Johan Åkermark ett telefonsamtal. Mannen i andra änden var en före detta polis som berättade att han kontaktats av de inblandade i nattens knivdåd och att en av dem, 18-åringen som fick smällen utanför Star Bar, ville erkänna brott och behövde en advokat. Den som kontaktade Johan Åkermark var Stefan Anering, tidigare polis, som kände flera av de inblandade och som varit fosterförälder till en av männen som var på mordplatsen. De inblandade hade kontaktat honom och bett om hjälp. Mötet mellan Stefan Anering, Johan Åkermark och de inblandade slutade med att 18-åringen ville erkänna och lämna in sig frivilligt till polisen.

Men Johan Åkermark säger sig redan från början ha känt att något inte stämde.
– Jag vill inte gå in på vad han sade. Men jag kände att de hade kommit överens om att min klient skulle ta på sig det här, säger han till Kalla fakta.

”Det går en mördare fri”

I tingsrätten åtalades tillslut tre av de tolv männen som fanns på mordplatsen den aktuella kvällen. 18-åringen som erkände friades också, eftersom tingsrätten valde att inte tro på hans berättelse.
Att ingen har kunnat dömas för mordet är svårt för Romarios vänner att acceptera. I kompislaget Atletico Husbys omklädningsrum finns sorgen kvar, men också frustrationen.
– Det är ganska komiskt. Det var flera personer där, men ingen har fått en dom. Det går en mördare lös där ute, säger Romarios lagkapten Sarbast Vaziri.

Fallet upp i hovrätten

Den 28 maj väntar en ny prövning i Svea Hovrätt. Advokat Johan Åkermark befarar att rättvisa mellan de inblandade kommer skipas på helt andra sätt.
– Många av de här människorna skiter i vår rättsprocess. Det skipar rättvisa genom olika former av skadestånd, eller våld, säger han.

Inget nytt material har tagits fram till prövningen i hovrätten och det finns risk för att hovrättsförhandlingen kan ställas in. Enligt uppgifter till Kalla fakta kan 18-åringen ha lämnat landet och gömts i Somalia. Flera andra av de inblandade ska också enligt uppgift befinna sig utomlands, vilket gör en rättegång omöjlig att genomföra.

Reportage: Jonas Berg