Det var i november förra året som Kalla fakta granskade djurplågeriet inom travsporten. Där träffade vi en person som arbetat hos en av Sveriges främsta kuskar, Åke Svanstedt. Vittnet berättade då att metoden grisfösning användes i Svanstedts stall.
– Det är som en liten dosa med ström i. Man trycker den i baken på hästen så det blir strömimpulser in i hästen.
– Vad är syftet med det här?
– Att få dem att ta i mer, de som inte kämpar helhjärtat som inte kämpar hela vägen in i mål.
– Hade det någon effekt på hästarna?
– Ja, de började vinna lopp.

"I baksätet låg grisfösaren"

Nu träder ännu ett nytt vittne fram. Tidningen Travronden, har nu fyra månader efter Kalla faktas avslöjande valt att vika tolv sidor åt Åke Svanstedt-affären.
Det nya vittnet berättar att hon själv varit med om att Svanstedts andretränare Glenn H Persson använde ström på en häst under ett träningspass.
- Jag skulle i varje fall köra upp Glenns bil till banan och på golvet i baksätet låg grisfösaren. Han ringde till mig när jag var på väg upp; då körde jag upp bilen till banan och lämnade över grisfösaren till honom, säger Line Nejsborg till Travronden. Själv var hon aldrig med under själva strömningen, hävdar hon.

Nekar till anklagerserna

Enligt Line ska hästarna Arrow Tilly och Fickle Lady, som båda tog många segrar under 2003, ha behandlats med elchocker.
Glenn H Persson nekar dock till anklagelserna.

STC: "Vi avvaktar polisens förundersökning"

Efter Travrondens skriverier har även Svenska Travsportens Centralförbund, STC, kommenterat påståendena om djurplågeri i Svanstedts stall i form av ett pressmeddelande:

”I december 2008 polisanmälde Jordbruksverket Åke Svanstedt, TV4-programmet Kalla Fakta presenterade påståenden om eldrivning och senare framträdde två personer i Kvällsöppet i TV4 och vittnade om de förbjudna träningsmetoderna. Det föranledde STC att omedelbart starta en egen utredning om Åke Svanstedt.

STC:s utredning färdigställdes under kort tid och lämnades till polisen i Skövde i januari 2009 där den nu ingår i polisens sekretessbelagda förundersökning. STC är därmed förhindrad att uttala sig om utredningen. STC kommer inte att föregripa rättsordningen utan avvaktar färdigställandet av polisens förundersökning och åklagarens beslut om åtal skall väckas eller inte.”