För åtta månader sedan kom den här förbrukade travhästen till Janne Hoas hästgård.
– Han hade magsår och såg ut som en ko, säger travtränaren Hoas.
Hästen köptes i USA för drygt 1 miljon kronor och redan när han var 2 år gammal försökte hans ägare börja träna honom. Men han blev sjuk på grund av den hårda pressen och för åtta månader sedan kom han till en gård som hjälper skadade travhästar.
– Han är inte gjord för trav och pallade inte trycket. Han är en stressad häst, säger Hoas.

Många förbrukade travhästar till slakt

Konkurrensen bland travhästar är stenhård. Majoriteten av alla hästar sållas bort på vägen och blir aldrig lönsamma. De som inte duger väntar ett annat öde, men alternativen är inte många. De som har turen på sin sida blir ridhästar, övriga säljs utomlands eller går till slakt.

– Det är synd om den här individen. Han hade haft ett värde i att leva ett par år till, säger Hoas.

Förbjudet för skadade hästar att tävla

Men även för de hästar som blir tillräckligt duktiga travhästar är vägen till framgång kantad av hård press och många skador. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet för sjuka hästar att starta ett lopp. Men alla skador syns inte utanpå och enligt en svensk undersökning från 2004 lider 40 procent av alla travhästar som tävlar och tränas för tävling av magsår. I genomsnitt dör tre hästar varje år under tävling.

Djuret får inte skadas

I djurskyddslagen står det även att hästar inte får agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra dem eller på andra sätt skada djuret. Men enligt STC:s egna regler är det tillåtet att driva på hästen med spö ett fåtal enstaka lätta gånger för att få den att springa snabbare.
Stig Hägglund, som är ansvarig för djurskyddsfrågor inom STC, Svenska Travsportens Centralförbund, förklarar hur reglerna med lätta drivningar ska tolkas:
– Det innebär att du inte får slå hårt och om du lägger fram spöt mot hästen så ska hästen svara, förklarar Hägglund.
Överveterinären på STC, Peter Forsberg, tycker att situationen i Sverige fungerar bra.
– Om man jämför historiskt och med andra länder utanför Sverige fungerar det bra i dag, med vissa undantagsfall. Men det kan finnas skäl att ytterligare skärpa regelverket, på STC, säger han.

"Jag vet att det gör ont på hästen"

Amatörtränaren Dennis Ek, som varit i branschen i 13 år, är däremot starkt kritisk till STC:s egna regler kring spödrivning.
– När jag ser en kusk som slår hästen med ett spö ser det illa ut. Jag vet att det gör ont på hästen, säger han.
Men alla håller inte med om att hästen far illa av att piskas. Ett annat vanligt argument för spödrivning är att det skulle vara en säkerhetsrisk att köra utan piska.
I Norge, där spödrivning varit förbjudet i snart 30 års tid, säger banveterinären på Bjerke Oslo, Stein E Fiskum, att han inte sett några sådana tendenser.
– Vi har inte haft några situationer där vi kan se att hade vi haft med piska så hade situationen undgåtts, säger Fiskum.

*Vi kan inte berätta vad hästen heter för att ägaren inte ska röjas.

Reportage: Sofia Hartung
Foto: Staffan Ahlström, Veronika Kindblad, Petter Sand
Redigering: Markus Junghard
Redaktionschef: Johan Åsard