Pappa Ibrahim Ali Adan söker fortfarande efter svaren, vem dödade Romario och varför? – Vi vet att han inte kommer tillbaka, men på grund av det dåliga arbete som polisen gjort tvingas vi uppleva allt om och om igen, säger Ibrahim Ali Adan till Kalla fakta.

Västerort - Norrort

Platsen där Romario mördades, den östra sidan av E4an, ligger precis innanför gränsen till Norrortspolisens distrikt, därför hamnade fallet på Norrortspolisens bord. Men de tolv personer som var med när Romario knivhöggs till döds bor i Västerortspolisen distrikt och de flesta är välkända av polisen där sedan tidigare. Fem Västerortspoliser lånades därför ut till Norrortspolisen, men samarbetet havererade omedelbart.

Hoppade av utredningen

Tre av Västerortspoliserna hoppade av redan efter några timmar.
Romarios pappa Ibrahim Ali Adan kontaktades av avhopparna.
– De sade att de inte tyckte att arbetet gick som det skulle och att de inte ville vara med, berättar han för Kalla fakta.

Även advokaten till den 18-åring som redan erkänt dådet kontaktades av de missnöjda poliserna från Västerort.
– Jag har aldrig varit med om att poliser ringer under pågående mål och påpekar att det är fel killar som sitter, säger advokat Johan Åkermark.

Delade i två läger

Enligt flera anonyma poliskällor bildades två läger inom polisen när 18-åringen erkände. Norrortspoliserna såg det som ett genombrott i utredningen, medan de inlånade Västerortspoliserna ifrågasatte värdet av erkännandet.
Manne Jönsson, spaningschef vid Västerortspolisen, säger att han inte vill medverka i medier.
– Vi kommer framföra kritiken internt, säger han.

Ändrade sin historia

18-åringens advokat berättar hur hans klients erkännande gick till:
– Han sade först att han huggit två personer framifrån i självförsvar. Sedan fick han veta att de huggits bakifrån och då ändrade han sin historia, säger Johan Åkermark.
Nu tog han på sig alla tre knivskärningarna och skadorna stämde i detalj med polisens uppgifter.

Utomstående privatperson hjälpte till

Kalla fakta har gått igenom polisens förundersökning och hittar även andra märkliga omständigheter: De misstänkta själva fick bestämma vad polisen skulle ta med vid husrannsakan, det gjordes ingen rekonstruktion av mordplatsen, det tog tre dygn innan alla misstänkta hade gripits, och dessutom hjälpte en utomstående privatperson polisen i utredningsarbetet.

Ansvariga inom polisen vill inte medverka

När Kalla fakta ringer runt till de ansvariga i polisutredningen för att kommentera förundersökningen är det locket på som gäller. Förundersökningsledare åklagare Eva Twengström vill inte svara på några frågor:
– Jag är inte intresserad av att medverka, säger hon.
Tomas Bernhardsson, som var den högst ansvarige hos Norrortspolisen:
– Du får tycka vad du vill, men vi säger ingenting, säger han.

Reportage: Jonas Berg