Den svensk-eritreanske medborgaren och journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad utan rättegång eller dom, har kommit att bli en symbol i kampen för press- och yttrandefrihet.

Manifestation på tisdagen

Den 28 mars, fem dagar innan pressfrihetens dag, hölls en manifestation för Dawit Isaak på Mynttorget i Stockholm. Runt tjugo talare fanns på plats, däribland ordföranden för stödföreningen Free Dawit Isaak, Leif Öbrink, som även är personlig vän till Dawit Isaak.
Talarna krävde gång på gång att få journalisten, som suttit fängslad sedan 2001, frigiven. På plats fanns även en container som en symbol för tortyren i Eritrea.
– Det sägs att fångarna i Eritrea får sitta i en container som tortyrmetod, säger Leif Öbrink till Kalla fakta.
På vintern blir det mycket kallt och på sommaren väldigt hett.

Besöker ambassaden varje vecka

Stödföreningen Free Dawit Isaak uppsöker Eritreas ambassad varje tisdag.
– Det har vi gjort sedan 2004, säger Öbrink.
Den senaste tiden har föreningen fått draghjälp av tidningarna Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som uppmärksammat Dawit Isaaks situation i drygt en månads tid. Den 4 maj lämnas deras namnunderskrifter in som avslutning för kampanjen. Föreningen Free Dawit Isaak fortsätter dock sin kamp.

Vilken betydelse har tidningarnas kampanj haft för Dawit Isaaks situation? – Det går inte att säga. Vi hoppas att det bidrar till att hålla honom vid liv. Eritrea kan inte göra vad de vill med Dawit när fallet uppmärksammas. Men jag tror inte att kampanjen kan få honom fri, det är UD:s uppdrag, säger Öbrink.

Hans hälsotillstånd oklart

Om Dawit Isaaks hälsotillstånd i dagsläget vet stödkommittén Free Dawit Isaak inte mycket.
– Vi vet att han troligtvis förflyttades från fängelse till sjukhus i januari, men inte om han är kvar där.
Föreningen befarar att Dawit Isaak är sjuk, men vet inte hur sjuk.
– Vi misstänker även att han blivit utsatt för tortyr, säger Öbrink.

Fru och barn i Göteborg

Dawit Isaaks fru och barn, som är bosatta i Göteborg, har nu väntat i nästan åtta år på att få hem sin man och pappa från Eritrea.
Senast familjen hörde någonting från honom var 2005, då han släpptes fri och var fri under två dygn innan han återigen fängslades.

Kalla fakta stödjer kraven på att Dawit Isaak ska friges.