En kusk som bryter mot djurskyddslagen kan fällas för djurplågeri och dömas till böter eller högst två års fängelse. Men Kalla faktas granskning visar att det är mycket ovanligt att åtal leder till fällande dom. Också om en kusk bryter mot STC:s egna regler kan denne få böter eller avstängning.

Men enligt amatörtränaren Dennis Ek är böterna inte tillräckligt avskräckande:
– Du kan slå en häst hur mycket du vill och få en avstängning på tre dagar kanske och runt 2000 kronor i böter, men då har du redan kört in en halv miljon i loppet, säger han.

Piskas för mycket i vart fjärde lopp

Enligt vår kartläggning bröt kuskar mot STC:s egna regler om spödrivning i 25 procent av de lopp som gick under augusti. Flest böter för spödrivning och andra typer av regelbrott har proffsen fått. Det visar sportens egna officiella lista, den så kallade busligan.
I september bröt kuskar mot reglerna i 20 procent av loppen och i oktober bröt kuskar mot samma regler i 23 procent av loppen och fick antingen böter eller avstängning.
– Det låter mycket i mina öron, för mycket, säger STC:s överveterinär Peter Forsberg när han får höra siffran.

Tvingas börja tidigt

En framgångsrik travhäst kan springa in mångmiljonbelopp till sina ägare. För att snabbare komma åt prispengarna tingas många travhästar till att börja tävla tidigt, innan de är färdigvuxna. Enligt banveterinären på Solvalla, Lars Audell, är den ökade satsningen på 2-årslopp ett stort problem eftersom skadefrekvensen ökar om hästar är för unga när de börjar tävla. Ibland är de redan förbrukade vid 4 års ålder.
– Ju tidigare du börjar tävla, ju snabbare kan du få intäkter, säger Lars Audell.

1,3 miljarder till staten

En vanlig kväll på Solvalla drar spelbolaget ATG, Aktiebolaget Trav & Galopp, in 29 miljoner kronor. ATG, som ägs till 90 procent av STC, Svenska Travsportens Centralförbund, gjorde en rekordomsättning förra året och drog in 11,9 miljarder kronor. Eftersom det är staten som har spelmonopol innebär det att mer pengar kom in till statskassan, sammanlagt 1,3 miljarder kronor förra året.