Rysk-tyska Nord Stream är det bolag som ska bygga den 120 mil långa gasledningen som bland annat sträcker sig över Sveriges ekonomiska zon. Men bara om regeringen Reinfeldt säger ja.

Toppolitiker anlitade av Nord Stream

För att vända opinionen och påverka politikerna har Nord Stream tagit hjälp av före detta toppnamn inom politiken, till exempel Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder och Paavo Lipponen, som varit statsminister i Finland. Just nu pågår ett intensivt lobbyarbete med stora summor inblandade.

Gotland får en ny hamn - gratis

På Gotland har man kommit långt. Hamnen i Slite ska rustas upp och nästan hela notan på 70 miljoner kronor betalar Nord Stream. Gotlands kommun som äger hamnen är samtidigt remissinstans i den utredning som föregår regeringens beslut angående gasledningen.

Vi avslöjar vilka svenska namn som anlitats

Det är inte bara utländska namn som återfinns på Nord Streams lönelista. Kalla fakta kan avslöja att även svenska, tidigare högt uppsatta, politiska tjänstemän anlitas av gasbolaget.

– Om man som politiker varit engagerad och haft beslutande ställning då ska man akta sig för att blanda sig i olika företagsprojekt, säger Urban Ahlin (S) vice ordförande i utrikesutskottet.

Reportage: Helena Gissén och Jonas Alsgren

Se Kalla fakta söndag 15 februari klockan 19.20