Inom travvärlden hade det länge gått rykten om tränare som använde sig av så kallad grisfösning, en olaglig metod som innebär att hästen får elstötar under träning för att de ska springa snabbare under tävling. I höstas träffade Kalla fakta en person som förklarade hur det hela går till:
– Man trycker den i baken så går det strömimpulser på hästen, förklarade vittnet.

En av landets främsta kuskar

Enligt Kalla faktas vittne hade den olagliga metoden använts hos en kusken Åke Svanstedt. Som en av Sveriges mest framgångsrika kuskar körde han in närmare 27 miljoner kronor bara under 2008 och hittills i år har hans framgångar som kusk gett mer än 9 miljoner kronor, enligt STC, Svenska travsportens centralförbund.

Åtalsanmälan lämnades in

Även om Svanstedt själv bestämt nekade till anklagelserna, ansåg Jordbruksverket att Kalla faktas uppgifter var tillräckligt trovärdiga. Med stöd av ytterligare uppgiftslämnare som säger sig ha sett att grisfösning har använts i Åke Svanstedts stall beslutade sig Jordbruksverket för att göra en åtalsanmälan mot Åke Svanstedt och några av hans anställda.

Nya vittnen trädde fram

Två veckor efter Kalla faktas program trädde två nya vittnen fram i Kvällsöppet i TV4. I Kvällsöppet berättade vittnet Disa också i detalj hur grisfösningen gått till och vilka hästar som har utsatts:
– Disa har du med egna ögon sett detta ske på Åke Svanstedts stall?, undrade programledaren Lennart Ekdal.
– Ja, svarade Disa.
Därefter räknade hon upp ett antal hästar som utsatts för denna typ av behandling:
– Mysig, Bengali och Ninty-Nine Quick och några till, sade hon.

Fick körförbud

Dagen efter Kvällsöppet agerade STC och gav Åke Svanstedt tillfälligt körförbud.
I Skövde inledde Kammaråklagare Anders Gustavsson en förundersökning mot Åke Svanstedt och några av hans anställda.

Brottsmisstänkt för medhjälp till brott

För runt två månader sedan delgavs Åke Svanstedt misstanke om anstiftan till brott om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Glenn H Persson, anställd hos Åke Svanstedt delgavs misstanke om medhjälp till djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Ingen vill uttala sig

– Jag har en advokat som jag har anlitat nu och han har sagt att vi ska avvakta alla uttalanden till ett eventuellt åtal och rättegång, säger Glenn H Persson i dag.
Carl-Johan Jeppsson, som varit anställd hos Svanstedt delgavs misstanke om brott om djurplågeri alternativt brott djurskyddslagen.
– Jag såg programmet som ni gjorde sist och jag tyckte att det var så fruktansvärt dåligt så jag har ingen lust att ställa upp i ett sådant program, säger Carl-Johan Jeppsson till Kalla fakta.
Inte heller Åke Svanstedt, som nu riskerar åtal, vill medverka:
– Jag säger inte min inställning, svarar Åke.
I mitten av maj förväntas åklagaren bestämma om han ska väcka åtal eller inte

Reportage: Sofia Hartung