Få skulle försvara vad de gjort. Men frågan är om de dömts i en rättvis rättegång? Deras advokat anser att domen är politisk. Och svenska utrikesdepartementet har fört upp fallet på politisk nivå i Filippinerna.

Sexshow via webbkamera

Svenskarna startade en så kallad cybersexstudio. Affärsidén var att rekrytera kvinnor som skulle utföra sexuella handlingar framför webbkameror. Kamerorna var uppkopplade mot en känd internetsajt där betalande kunder kunde chatta med kvinnorna mot betalning.

Stefan och Andreas var övertygade om att verksamheten var laglig. Så kallade cybersexverksamhet är inte förbjuden på Filippinerna. Men efter några månader slog polisen till. Andreas och Stefan greps tillsammans med tre fillipinska personer som varit involverade i verksamheten.

Dömda för människohandel

Efter en två år lång väntan på rättegång dömdes svenskarna för människohandel till livstids fängelse. De tre filippinarna, två kvinnor som rekryterat kvinnorna till verksamheten, och en man som varit involverad dömdes till 20 års fängelse var.
Domstolen konstaterade att ingen av kvinnorna utsatts för tvång, våld eller var under 18 år. Men de dömda ansågs ha utnyttjat kvinnornas ”fattiga situation”. Därför dömdes de för människohandel.

Stefan och Andreas har överklagat domen. De anser att de dömts på felaktiga grunder.
- Vi får ju inte glömma att dom här tjejerna som jobbade där dom hade det jättebra, dom fick bra betalt, självklart var dom över 18 år allihopa och naturligtvis gjorde dom det helt frivilligt. Det finns ju ingen som har blivit tvingad att göra något mot deras vilja, säger Stefan Sederholm.

Politisk dom?

Deras advokat anser att domen är politisk – att Filippinerna genom Stefans och Andreas fall velat statuera exempel och visa för omvärlden att man tar krafttag mot människohandeln inom den omfattande sexindustrin i landet. Därför har de fått ett oproportionerligt straff. Svenskarna har även hjälp av svenska utrikesdepartementet som fört upp fallet på politisk nivå. Men Stefan och Andreas har inte mycket hopp.

- Det absolut värsta är att som vi ser det så har vi blivit dömda för ett väldigt hemskt brott som är så väldigt långt från sanningen vad vi verkligen har gjort. Så att nu sitter vi här på livstid och åtminstone jag har väldigt svårt att se att Filippinerna kommer att släppa oss, säger Stefan Sederholm.

Se reportaget i Kalla fakta, onsdag 16 maj klockan 21:30.