Kalla fakta har kontaktat kriminalkommissarie Bo Åström, erfaren mordutredare och tidigare krimchef på Västerortspolisen. I dag är han engagerad internationellt med mordutredningsuppdrag för FN och EU-kommissionen.

För Kalla faktas räkning har han satt sig in i Norrortspolisens utredning av Romariomordet.
– Tittar man på tidigare fall som har gått åt pipsvängen kan man se att det finns en fara med att låsa sig vid ett erkännande. När man får ett erkännande får man vara vaken på om det verkligen hänger ihop, säger han.

Ingen rekonstruktion

Poliser som arbetade i utredningen säger till Kalla fakta i efterhand att både 18-åringens och de andra misstänktas berättelser var för samstämmiga. Men historierna prövades aldrig ner i minsta detalj. De misstänkta fick rita några skisser, men togs aldrig ut på mordplatsen.
– Syftet med en rekonstruktion är att pröva om uppgifterna stämmer. Det är näst intill regel att genomföra vallningar eller rekonstruktioner, säger Åström till Kalla fakta.

Tog tre dygn

Det tog tre dygn innan Norrortspolisen hade gripit alla misstänkta och separerat dem från varandra.
– Det får inte förekomma. Tre dygn, det är en väldigt lång tid. De inblandade parterna kan då ha hunnit ha kontakt med varandra och pratat ihop sig. Det här är grundkurs i polisutbildningen, hävdar Åström.

Reportage: Jonas Berg