Det började som en festkväll i Makedonska föreningens lokaler på Herkulesgatan på Hisingen i Göteborg. Hundratals ungdomar hade träffats för att dansa och ha kul.

Anlagd brand i trapphuset

Men strax före klockan tolv på kvällen, mitt i låten ”The boy is mine” med Brandy, avbröts feststämningen tvärt. Någon hade anlagt en brand i ett trapphus, lokalen rökfylldes snabbt och snart stod stora lågor ut genom fönstren.

63 ungdomar dog

63 ungdomar miste livet natten mellan 29 och 30 oktober 1998. De flesta dog på plats, samtliga till följd av rökgasförgiftning. Tre dog i ambulans eller senare på sjukhus. Över 200 skadades.

"En del av mig dog där"

Vi har sammanfört tre personer, Rozbeh, Anita och Milorad, som själva skadades och miste vänner i branden. Det har gått flera år sedan de sågs sist, men nu träffas de på Herkulesgatan och minns den fruktansvärda natten.
– En stor del av mig dog där i den lokalen. En annan del tog sig ut, säger Rozbeh Aslanian.

Problem med segregering

I reportaget ges också en blid av den segregation och de sociala motsättningar som fanns i Göteborg vid den här tiden. Problemen tydliggjordes i och med branden, inte minst för att det tog polisen över ett år att få tag på de fyra unga män som startat branden.

Se reportaget som Kalla fakta har gjort tillsammans med TV4Nyheterna Göteborg.

Reportage: Martin Jönsson
Foto: TV4Nyheterna Göteborg, Tommy Wiberg
Redigering: Anders Gustavsson
Redaktionschef: Johan Åsard