På Kalla faktas diskussionsforum är de flesta tittare kritiska till Utrikesdepartementets agerande i fallet Alicia. Och flera vittnar om liknande fall:
”Har nu sedan i januari försökt få UD, polis, Interpol ambassaden, politiker, justitieministern, mm, ja alla, att agera i ett fall där en pappa kidnappat sin son till Iran. Är helt förfasad av den ignorans som mamman möts av. Ingen vill ta ansvar eller hjälpa hem en svensk medborgare som mamman har ensam vårdnad om. SKANDAL”.
Så skriver en anonym tittare i Kalla faktas diskussionsforum. De flesta som debatterar frågan huruvida UD agerar tillräckligt för att hitta bortförda barn, vill vara anonyma.

"Har väntat i ett år på mina barn"

”…Själv väntar jag på mina 2 barn som har blivit kidnappade av sin pappa har väntat i ett 1 år nu, men tycker att polisen inte gör nåt o ingen annan heller…”, skriver en anonym mamma som väntar på sina barn.

"Med facit i hand gjorde UD ett bra jobb"

Signaturen ”Jens V” skriver att han har liknande erfarenhet av UD i ett fall som rör ett barn som fördes till Japan. ”Mitt fall slutade lyckligt efter 18 månader. UD var senfärdig och avvaktande i starten men gjorde med facit i hand ett riktigt bra jobb. Kritiken kan vara att dom inte var konsekvent, dvs att resultatet berodde på vilken person på UD som var min kontakt. Kritiken är däremot hårdare mot rättsväsendet som var naiv och slarvig, tidvis usla. Även där inkonsekvent och helt beroende av motiverad personal.”, skriver han.

"Kidnappades för 13 år sedan"

Sarah Ahlgren skriver så här: ”Mina 3 barn blev kidnappade av deras far för tretton år sedan. Den äldste pojken kom hem till mig för tre år sedan men min dotter och yngsta son är fortfarande hos pappan. Polisen har inte gjort något för mig annat än en internationell efterlysning. De har ringt ett par gånger och frågat MIG om jag har hört något nytt om barnen. UD har hjälpt mig så gott de kunnat både ekonomiskt och praktiskt…Jag ska ansöka om pengar för att besöka mina barn i sommar men det är inte säkert att jag får några. Min son här längtar efter sina syskon men han har inte rätt att få pengar för en resa…”

"UD gör mer än tillräckligt"

Men en anonym tittare tycker att svaret på frågan om UD gör tillräckligt är ja: ”Givetvis gör UD mer än tillräckligt. Att 5 personer arbetar med bortförda barn tycker jag är mer än tillräckligt med hänsyn till vilket perifert område det är inom UD:s verksamhet. Men som vanligt vill media ta lätta poäng på de tragiska fall där enskilda människor råkar illa ut. Statens och skattebetalarnas resurser är inte oändliga och definitivt inte avsedda att användas för att finansiera någon form av privat detektivarbete på andra sidan jorden.”
Vad tycker du? Diskutera i forumet!