Flera av Kalla faktas tittare kan vittna om hur deras ärenden som de anmält till polisen snabbt lades ner. Många uttrycker besvikelse och skriver at deras förtroende för polisen är låg. Så här skriver signaturen Marie:

"Det fanns ögonvittnen"

”Jag råkade ut för skadegörelse av min mc och polisen la ner förundersökningen så fort de fick in ärendet. 6:e dagen hade jag brevet om att förundersökningen var nedlagd på grund av att de inte hade något att gå på. Det fanns ögonvittnen till händelsen och jag själv på egen hand utan polisens resurser kunde spåra upp vart förövarna håller till på 3dagar. Jag tipsade polisen om förövarnas gatuadress inklusive vilken lägenhet. Men ingenting har gjorts.
Så polisen är enbart kompitenta att skriva ut fortkörningsböter.. precis som det framgick i kallafakta. Så jag litar inte på polisen.”

"Vi är inte så bra på datorer"

Janne vittnar om andra typer av brister som han mött när han har försökt anmäla brott:
”Yngsta grabbens mc stals. Två timmar efter stölden får polisen av oss inf. om tjuven: namn, bild, ip adress och mobilnummer. Senare kontakt under kvällen med polisen skulle jag försöka mejla över bilder på hojen och får till svar att vi är inte så bra på datorer kan du faxa istället !! Behöver väl knappt tala om att utredningen läggs ned. Några månader senare upptäcker jag ett inbrott på en skytteförening och försöker anmäla detta till polisen. Efter att vänta 15 minuter i telefon får jag till svar att det är inte min sak att anmäla detta utan det får skytteföreningen själva anmäla. Trots att polisen är skyldig att ta upp anmälan från andra än den drabbade. Kontaktade istället ordförande i skytteföreningen som själv fick anmäla inbrottet. Ger sådan händelser förtroende för polisen?”, frågar han sig.

"Polisen gör så gott de kan"

En annan tittare tycker att felet inte ligger hos polisen själva utan någon annanstans i systemet:
”Jag tycker att polisen gör så gott de kan, det är snarare fel på samhället. Dessa människor ger sig ut i olika situationer, och ibland rent av farliga. Det är inte polisernas fel att det är som det är idag, det borde satsas mer på polisen. Högre löner och försöka få in fler till utbildningarna, dessa människor som utsätts för situationer som är farliga betalas inte ens hälften så bra som vissa "högre uppsatta" som bara sitter på sitt arsle vid ett skrivbord och gör något lite då och då. Det är sjukt fel, ta av deras pengar och ge till polisen, som faktiskt är där för att skydda oss.
Vad som behövs är fler poliser som är ute och patrullerar för att göra kvällar och nätter säkrare än vad det är idag, och tydligen har sverige inte viljan att tillsätta så pass mycket pengar att detta är möjligt.”, skriver en anonym tittare.

Vill du också vara med och diskutera veckans program? Gå in på Kalla faktas forum.