För att vända opinionen och påverka beslutsfattarna om den kontroversiella gasledningen på Östersjöns botten har rysk-tyska Nord Stream tagit hjälp av före detta toppnamn inom politiken.

Nord Streams vd före detta Stasi-agent

Nord Streams Matthias Warnig är vän med Vladimir Putin och har ett förflutet som agent i den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Med den före detta Stasi-agenten Mathias Warnig i spetsen satsar företaget miljontals kronor på att vinna opinion och få över kritikerna på sin sida.

Gerhard Schröder värvad

En månad efter att Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder förlorat makten 2005, värvades han till Nord Stream, till ett arvode på nära tre miljoner kronor om året för sitt styrelseuppdrag

– Det tycker jag var en av de sämre händelserna i europeisk politik. Han var förbundskansler i Tyskland och hade fattat beslut om och gett krediter till det här infrastrukturprojektet. Och sedan satte han sig i styrelsen till ett ganska högt arvode, säger Urban Ahlin (S) vice ordförande i utrikesutskottet.

Förre finske statsministern också värvad

Paavo Lipponen, den förre finländska statsministern skrev på ett kontrakt i somras, men vill inte prata med Kalla fakta om det.

Men när Nord Streams systerprojekt i Sydeuropa, South Stream, behövde en ordförande förra våren kontaktade Putin EU-kommissionens tidigare ordförande, den då avgående italienska premiärministern Romano Prodi. Där blev det dock nej, trots att den italienska regeringen sagt ja till gasledningen.
– Det är en fråga om stil. Eftersom jag hade fattat det här beslutet skulle det inte se snyggt ut att sedan gå över och sköta genomförandet. Detta är min uppfattning. Man måste stå fast vid sin uppfattning, även när det handlar om stora ekonomiska fördelar.

I spelet bakom mångmiljardprojektet finns flera svenska tidigare högt uppsatta, politiska tjänstemän som anlitas av gasbolaget.

En av konsulterna Ulrica Schenström

Dan Svanell, som har varit pressekreterare åt sju socialdemokratiska ministrar, rekryterades förra våren till en lön på över 100.000 kronor i månaden. Nu jobbar han som konsult på Halvarsson och Halvarson, en av de PR-byråer som Nord Stream anlitar. Han kan den politiska kulturen och vet vilka knappar man ska trycka på för att komma framåt.
– Jag skäms inte för det jag gör och jag gör ingenting som står i konflikt med mitt samvete, säger han.
Från en topposition på regeringskansliet har Nord Stream nyligen plockat centerpartisten Tora Leifland Holmström och för en tid sedan fick de igenom den verkliga drömrekryteringen när Halvarsson och Halvarsson anställde statsministerns förra statssekreterare Ulrica Schenström. Källor inom Nord Stream bekräftar att hon lobbar för gasledningen.
Schenström själv säger till Kalla fakta att hon inte vill prata om några av sina kunder.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger så här:
– Hon har ju rätt att gå vidare i arbetsmarknaden.

Mr Left och mrs Right,

Internt i Nord Stream-projektet går nu Svanell och Schenström under beteckningen mr Left och mrs Right, herr Vänster och fru Höger.
Kritikerna menar att båda, borde ha låtit bli att ta uppdrag för Nord Stream.

– Om man som politiker varit engagerad och haft beslutande ställning då ska man akta sig för att blanda sig i olika företagsprojekt, säger riksdagsledamoten Urban Ahlin (S).

Reportage: Helena Gissén och Jonas Alsgren