Kalla fakta-reportaget Den svarta torsken som sändes i TV4 2006 belönades i går med 10 000 dollar vid ICIJ Award i Lillehammer i Norge. Reportaget är gjort av Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin, och Sven Bergman och var en unik kartläggning av handeln med den åtråvärda torsken och visade att de svenska fiskföretagen är en del av en svart miljardindustri.
- Det är så klart jätteroligt att vinna det här priset med Den svarta torsken. Reportaget gjorde ett väldigt stort avtryck och blev startskottet för en serie åtgärder inom EU och inom den svenska och norska fiskepolitiken, säger Joachim Dyfvermarkt.

Av betydelse för världen

För att vinna ICIJ Award krävs det att granskningen omfattar research i minst två länder samt att den rör ett ämne av betydelse för världen.
- Tack vare detta reportage blev det tydligt för svenska folket hur stora multinationella företag låter det kortsiktiga vinstintresset gå ut över våra gemensamma resurser i världshaven. Reportagen visar även hur både konsumenter och myndigheter förts bakom ljuset, säger Fredrik Lundberg, samhällschef TV4-Gruppen
De granskande reportagen i Kalla fakta har genom åren belönats med en rad prestigefulla utnämningar och priser - både i Sverige och utomlands.

Satsar på Kalla fakta

Till våren 2008 satsade TV4-Gruppen större resurser på Kalla fakta och förlängde både säsongen och sändningstiden. Flera reportage uppmärksammades rejält och den avslöjande granskningen om den brutala produktionen av merino-ull i Australien blev en världsnyhet och fick världens stora klädkedjor att se över sina produkter

Kalla fakta sänds söndagar 19.20 i TV4.