På Youtube marknadsför sig kristna Kanal10 med att ha botat 76-årige Jan Widehov från cancer i urinblåsan. TV-kanalen kan ses över hela landet och har mirakelpastorer som ett stående inslag i tablån. Tittarna kan ringa ett nummer och bli helade genom tv-rutan eller bara skänka pengar.

Frågor till pastor Börje Claesson, VD för kristna Kanal 10:

Hur kan medicinska mirakel ske?

- Jesus gjorde under och Markus 16 talar om att vi ska gå ut och lägga händerna på de sjuka. Vi praktiserar detta väldigt enkelt och det verkar fungera. Ett av våra stora program är förbönsprogrammet ”Vi ber för dig” som vi haft i många år. Det är flera personer med cancer som har blivit helade

- När det gäller Jan Widehov så gjorde han ju så att han skaffade sig ett intyg från läkare så att det finns dokumenterat. Det tycker jag är viktigt att man får det dokumenterat och att det inte bara är ett önsketänkande. Som Jesus säger till den spetälska har blivit helad att ”gå och visa upp dig för prästerna”. Det var ju den tidens intyg att de inte hade spetälska utan kunde umgås med människor.

Det finns en hel del kritik mot detta, medicinska risker - att folk kan tro att det har blivit botade och dröjer med att söka läkare. Hur ser du på det?

- Min naiva tro är att om du blir helad så behöver du inte medicin, men gå alltid till läkare och se till att du blir friskförklarad. Har Jesus gjort ett under så tål det att kolla upp det och att få det bekräftat, annars är det inget mirakel.

- När det gäller Jan Widehov så vet jag enligt det läkarutlåtandet som jag har sett själv att han har blivit helad mirakulöst. Jag har bara den förklaringen att Jesus har gjort det.

Vi har träffat honom och när man ser i hans journal så står det ju inte att cancern hade kommit tillbaka efter den 6:e operationen. Kan man då säga att han blivit helad?

- Detta är vad jag har fått mig till, dels att han hade flera knölar på urinblåsan och att doktorn hade sett det. Men jag kan ju bara gå på vad han själv säger, och jag har sett det sista uttalandet där att han är helad. Men jag tror fullt och fast på det här.

Men när du via teven säger till Jan Widehov att han har genomfört sex operationer men han ska inte in på en sjunde för nu är cancern borta ur hans kropp.

-  Nej, så har jag inte sagt.

Det sägs i det reklamklipp som ligger på Youtube som ni har lagt ut.

- Det har inte vi gjort, det vet jag inte vem som har gjort. Jag visste inte att det ligger ute.

Men det är ju Joakim Claesson (vice VD) som pratar i det klippet.

- Ja, det är min son. Då har han lagt ut det. Det visste jag faktiskt inte. Jag är inte någon Youtube-människa så det visste jag faktiskt inte.

Enligt patientsäkerhetslagen så får man ju inte utge sig för att försöka bota cancer om man inte är läkare.

-  Det gör inte vi heller. Vi ber för människor. Det här sker ju genom TV:n det som du talar om nu

Vi lät en jurist på Socialstyrelsen titta på en av era sändningar där pastor Jens Garnfeldt utger sig för att bota en man med cancer. Och enligt juristen är det ett lagbrott.

- Det har jag väldigt svårt att tänka mig för det förekommer över allt i frikyrkor. Då har vi ett jätteproblem i Sverige. Vi tror ju på Bibelns ord rakt av.

Men det är ju skillnad på om man ber för en människa om en förhoppning eller om som i det här klippet där man ser att han befaller cancern lämna den här kroppen och säger att nu är du helad, fri från cancer.

- Skillnaden är ju den att när vi ber så tror vi att det sker någonting. Vi har en enkel tro på att Guds ord rakt upp och ner fortfarande är aktuellt och vi praktiserar det på samma sätt som man har gjort i alla århundraden.

Finns det inte en risk att ni lurar människor och tror att de kan bli friska?

- Nej, det gör det ju inte. Jag kan ju inte förklara lidandets gåta. Jag har själv haft problem med sjukdomar, det har alla människor. Vi tror och vi förmedlar det till människor.