
Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.
Läs mer3856832
Se inslaget om att Lunds kommunen ser över det ekonomiska bidraget till Veberöd.
Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh reagerar nu på Kalla fakta och nyheten om att Svenska Fotbollförbundet försökte stoppa Julles mamma från att stämma Veberöds AIF.
Efter att Julle som 8-åring kastades ut ur sitt lag i Veberöds AIF har hans mamma, tillsammans med Malmö mot Diskriminering, stämt klubben. Nu kan TV4-Sporten berätta att Svenska Fotbollförbundet försökte få mamman och organisationen att inte ta ärendet till domstol.
Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.
Svenska kändisar utnyttjas mot sin vilja för att lura in folk i dyra abonnemang på hudvårdsprodukter. De senaste tre åren har över 200 000 svenska konsumenter gått i fällan. Kalla fakta har granskat de ljusskygga affärsmännen som styr blufföretagen
Nämndemän, som dömer i domstolar misstänks fuska till sig hundratusentals kronor i ersättning. Nämndemannen Martin Winstrand har polisanmälts av sin egen tingsrätt. Han misstänks för bedrägeri eller grovt bedrägeri.
Kalla fakta har granskat de nämndemän som tagit ut mer än 2 000 kronor om dagen. Av 273 nämndemän var det 109 stycken, dvs 40% som tog ut mer i ersättning än de haft i inkomst en vanlig dag på jobbet. - Nämndemän har stort ansvr och har själva ansvar att följa lagen. Det misstänkta fusket skadar förtroendet för rättsväsendet, säger reportern Håkan Enmark.
Kalla fakta har granskat 160 000 utbetalningar till nämndemän. Granskningen visar att det finns nämndemän i landets domstolar som fuskat sig till 100 000-tals kronor. Håkan Enmark, reporter om granskningen och nämndeman Birgit Hansson, en av alla de nämndemän som inte fuskar. ”Först trodde jag inte det var sant. Det är ett hedersuppdrag att vara nämndeman” säger hon.
Som Nyheterna och Kalla fakta rapporterat skadas närmare var tionde patient som vårdas på sjukhus och 1 400 patienter dör per år på grund av misstag. Den nya Patientsäkerhetslagen skulle göra vården säkrare. Men så har det inte blivit och en orsak är att vården inte lär sig av misstagen som begås.
Doktor Mikael är kritisk till den nya patiensäkerhetslagen som visar sig göra patienter maktlösa mot sjukvården. Kalla Faktas granskning visar bland annat på att en privatperson inte längre kan anmäla en vårdgivare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Istället ska man anmäla till den vårdgivare som har utfört den vård som man anmäler - part i målet ska utreda sig själv. Antalet vårdskador är idag ungefär lika stort som när nya lagen kom för sju år sedan.
Den nya patientsäkerhetslagen skulle göra vården säkrare, men så har det inte blivit. Kalla faktas granskning visar att 1 400 patienter dör varje år på grund av misstag inom vården. En orsak är att vården inte lär sig av misstagen, enligt läkaren Jonas Wrigstad.
Allt fler patienter reagerar mot att man måste vända till vårdgivaren för att klaga vid en skada. En av dem är Mia Berg som har startat en förening för att stödja människor som vill få en förklaring till vad som gick fel.
Det har kommit många reaktioner efter Kalla faktas program om patienter som skadas i vården och de begränsningar av möjligheterna att klaga som införts i samband med den nya Patientsäkerhetslagen. Samtidigt som socialminister Annika Strandhäll försvarar lagen vill hon utreda hur patienters rättigheter påverkas.
Den nya patientsäkerhetslagen från 2011 skulle göra vården säkrare, men istället har det blivit svårare för patienter som råkat illa ut, att få rätt, visar Kalla Fakta som sänds på måndag kväll. 22-åriga Louise sökte vård för fruktansvärda smärtor i huvudet, men skickades hem, och dog senare samma dag. Hennes mamma Ingrid Jonsson har kämpat i fem år för ett erkännande att läkarna gjorde fel.
Kalla fakta granskar vårdskador och vad som hänt sedan Patientsäkerhetslagen infördes 2011. Antalet vårdskador har inte gått ner, men möjligheten för patienter att klaga har minskat. Varje år skadas 110 000 svenskar i vården och omkring 1400 dör på grund av misstag och felaktig behandling. Enskilda kan inte längre vända sig till HSAN och sedan 1 januari 2018 kan man inte heller vända sig till IVO. Istället ska man kontakta vårdgivaren.
De skulle ha hög kompetens och ett två-lärarsystem men utbildningsföretaget Astar visade sig, efter Kalla Faktas granskning vara en skola i kaos.
Efter Kalla faktas avslöjande om fallet Sannah tidigare i år lämnas i dag onsdag en resningsansökan in till hovrätten. Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz begär dessutom att åklagare tar upp den nerlagda förundersökningen gällande våldtäkt.
Reaktionerna är kraftiga efter Kalla faktas avslöjande om SFI-skolan Astar som lurat uppdragsgivaren och bland annat haft en lägre lärartäthet än utlovat. Flera politiker har reagerat och på tisdagen stoppade Stockholms stad elevintaget till Astar.