Inga-Lill sa ”n-ordet” på seminarium – anmäldes och tystades
Docenten svarade på frågor om arkivsökning • ”Jag for illa”
Kalla Faktas granskning av cancelkulturen på universitet och högskolor har visat hur en professor på Konstfack blev utfryst av kollegorna efter att hon gett sig in i en känslig debatt.
Nu följer programmet upp ännu ett fall där Inga-Lill Aronsson, som är docent i musei- och kulturarvsvetenskap på Uppsala universitet, fick uppleva tystnadskulturen efter att hon på ett seminarium uttalade hela n-ordet för att beskriva en arkivsökning.
Inga-Lill skulle förklara hur gamla klassificeringar i arkiv på bibliotek och museum kan skilja sig från dagens men efter att ha uttalat n-ordet blev hon anmäld av fyra studenter.
Förbjöds av ledningen
De ansåg att Inga-Lill inte hade rättighet att säga ordet eftersom hon varken är svart eller rasifierad. Universitet inledde en utredning i enlighet med diskrimineringslagen och Inga-Lill kallades upp på ett möte.
– Det var ett tuktande möte, det var gamla formen av husförhör i mitt fall skulle jag klandras. Jag var klandervärd, berättar hon.
Institutionsledningen ansåg att Inga-Lills användande av n-ordet var olämplig och hon fick lova att inte säga det igen.
– Jag behandlades illa, felaktigt. Jag for illa. Jag kommer aldrig att få någon ursäkt av universitetet.
Enkätundersökning
När Kalla fakta frågade 100 lektorer inom humaniora på fem högskolor i Sverige hade en tredjedel upplevt att studenter protesterat mot kursmaterialet för att det uppfattats som rasistiskt, kvinnofientligt eller icke-inkluderande.
En del upplever att synpunkterna från studenterna var relevanta men fram träder också andra vittnesmål om en obehaglig stämning och rasism-anklagelser. En lektor beskriver sig som livrädd för att vistas på sin arbetsplats för att hon forskat på ett känsligt ämne.
I ett uppmärksammat fall på sexologprogrammet vid Malmö Universitet förra våren klandrades en föreläsare för att ha visat rasistiska stereotyper på bild i en kurs om sexuella stereotyper inom pornografin.
Organisationsprofessorn Mats Alvesson ser dessa exempel som ett tecken på en cancelkultur, där man istället för att föra diskussion stöter ut personen. Och det är något han ser allt mer av nu i den akademiska världen.
– Det finns en oerhörd sensitivitet för uttryck eller tecken som man tolkar som problematiska, säger Mats Alvesson till Kalla fakta
Kalla fakta skickade ut enkäten till 225 lektorer varav 100 svarade, inom humaniora, på högskolorna Uppsala, Stockholm, Umeå, Lund och Södertörn.
I spelaren ovan: Nya rektorn: Vi har inga förbjudna ord – se hela inslaget.
Läs mer
Sara nekade rasistkoppling – fick 44 kollegor mot sig: ”Obehagligt”
Reportern förklarar – det här är cancelkultur
Konstfacks rektor: ”Hade kunnat agera mycket bättre”