Universitetet köper ut kvinnor för miljonbelopp: De tvingas därifrån
Advokaten: "Är rädda för kritik" • Diskriminering får kvinnor att lämna Uppsala universitet
Uppsala universitet betalar stora summor för att köpa ut kvinnliga anställda som upplevt kränkande särbehandling eller trakasserier.
Advokaten Michael Fischbein – som företrätt flera av kvinnorna – tolkar det som att universitetet är rädd för kritik.
– I verkligheten så handlar det om att arbetsgivaren vill köpa sig fri. De vill inte ha en rättsprocess eller dålig publicitet, säger han.
Kalla faktas granskning visar hur mobbning och trakasserier får kvinnliga forskare att lämna Uppsala universitet.
I en kartläggning av alla avgångsvederlag vid universitetet de senaste fem åren visar det sig att sju kvinnor och en man har köpts ut efter att ha upplevt kränkande särbehandling eller trakasserier. Tillsammans har de fått 6,3 miljoner kronor i avgångsvederlag.
Uppsala universitet sticker ut
Advokaten Michael Fischbein har drivit fall mot över 1 000 arbetsgivare genom åren, ofta mot myndigheter, där anställda upplevt mobbning, diskriminering eller trakasserier.
Han beskriver Uppsala universitet som ovanligt angelägna att hitta en avgångslösning för kvinnor som slutar – eller tvingas sluta – på grund av arbetsmiljöproblem.
Och det är stora belopp det handlar om – upp till 1,2 miljoner kronor.
– Jag tycker ju att alla de pengarna, skattebetalarnas pengar, skulle man i stället satsa på en bättre arbetsmiljö. Jag är övertygad om att det hade varit bättre för alla, inklusive mina klienter, om de hade fått en bättre arbetsmiljö och kunde vara kvar på sin arbetsplats. I stället blir de tvingade därifrån, säger Michael Fischbein.
Förhandlingschefen: ”Delar inte analysen”
Förhandlingschefen på Uppsala universitet, Dag Linde, avböjer intervju och svarar i stället på mejl att han inte håller med om beskrivningen att universitetet ofta använder sig av avgångsvederlag eller att de är ovanligt höga.
"I de flesta fall har överenskommelsen föregåtts av en längre tids försök att lösa problemen", skriver han.
Att Uppsala universitet skulle vara rädda för kritik tillbakavisas.
"Avgångsvederlag utgör inte en begränsning för en arbetstagare eller en tidigare arbetstagare att använda sig av sin yttrandefrihet och framföra sina åsikter (...) om bl.a. universitetet som arbetsgivare".
Se hela Kalla faktas "Männens akademi" på TV4 Play.
Se intervjun med advokat Michael Fischbein i spelaren ovan.
Läs mer
Forskaren ”Karin” fick sina labbprover förstörda: Någon som vill mig illa
Ulrika anklagades för forskningsfusk: ”Som att hela världen snurrade”