Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Klimatkrisen

Här samlar vi all rapportering om klimatkrisen

Här samlar vi all rapportering om klimatkrisen

Miljardinvestering i kolgruva delar invånarna: ”Kan inte fatta det”

3 min 23 sek

Storbritannien hade stängt sin sista kolgruva men ett Australienskt bolag vill nu öppna en ny med investeringar på motsvarande 2 miljarder kronor och utsläpp från förbränningen på 9 miljoner ton koldioxid per år. Saken orsakar stora protester i området nära Lake District i norra England och är mycket kontroversiell just när Storbritannien ska stå värld för FN:s klimatmöte i november. Vårt team (Lennart Hultman-Boye och Petter Åkerman) har besökt staden Whitehaven.

Direktrapportering

”Utsläppen ökar när ekonomin drar igång”

10 min 24 sek

Värmeböljor, skogsbränder och översvämningar - klimatförändringarna har blivit tydliga i Europa under den här sommaren som gått. Och FNs klimatpanel kopplar tydligt väder till klimatförändringar i sin senaste rapport. Här berättar Johan Kuylenstierna från Klimatpolitiska rådet ger en fördjupning om de sakfrågor som dominerar klimatdebatten just nu och om det allvarliga läget vi befinner oss i.

Direktrapportering

Klimatets mest kritiska tecken: ”Havsisarna kan försvinna helt på sommaren”

1 min 21 sek

Samtidigt som temperaturen på sina håll uppmättes till hela 20 grader varmare än normalt för årstiden släpptes en rapport som visar att Arktis kan förändras i grunden redan under detta sekel. Här ger Johan Kuylenstierna, ordförande Klimatpolitiska rådet en oroande bild över sårbarheten inför kommande klimatförändringar. Ekosystemen i Arktis står inför ett accelererande hot.

Direktrapportering

Stöd till elbussar och laddstolpar får kritik

1 min 24 sek

Milljö- och klimatbudgeten dubbleras till nästa år med 12 nya miljarder. Pengarna ska bland annat användas för att få fram fler elbussar och lastbilar med låga utsläpp och till fler laddstolpar. Men trots de nya miljarderna får planerna kritik.

Direktrapportering

MP-kravet: Stopp för försäljning av fossildrivna bilar 2025

49 sek

Ett stopp för fossildrivna bilar redan 2025. Det kravet lade Miljöpartiet fram i en riksdagsdebatt under onsdagen.
Utspelet följer samma linje som Vänsterpartiet, medan regeringen själva har som mål att förbjuda försäljningen av bensindrivna bilar 2030.

Direktrapportering

Klimat: En av tre amerikaner har upplevt väderkatastrofer

1 min 52 sek

En av tre amerikaner har under sommaren upplevt en väderkatastrof. Det visar officiella siffror som Washington Post gått igenom. Nu senast har orkanen Ida slagit hårt mot delar av USA, 63 personer har hittills rapporterats döda.

Direktrapportering

”Längs ekvatorn kommer det bli tommare på fisk”

2 min 1 sek

Perioder av extrema temperaturer i havet är dubbelt så vanliga nu som på 80-talet, och det kommer att bli ännu vanligare i framöver. Det slår FN:s klimatpanel fast i sin nya rapport. Det här får stora konsekvenser för fisket och de havslevande djuren.

Direktrapportering

Så påverkas Östersjön av marina värmeböljor

2 min 43 sek

Perioder av extrema temperaturer i havet är dubbelt så vanliga nu som på 80-talet, och det kommer att bli ännu vanligare i framöver. Det slår IPCC:s nya rapport fast. Det här får stora konsekvenser för fisket och närmare oss i Östersjön kan det bli mer algblomning. På Tvärminne forskningsstation i finska skärgården ha man gjort experiment som visar att vi balanserar på gränsen av vad naturen tål.

Direktrapportering

Varningen: Nytt regnoväder över hårt drabbat Gävle

3 min 33 sek

Det drar ihop sig till regnoväder igen över samma område som drabbades hårt av översvämningar förra veckan. SMHI klass-1-varnar för ihållande och kraftigt regn över Gästrikland och Uppland under onsdagskvällen och natten mot torsdag. TV4:s reporter Markus Karlsson rapporterar direkt från Gävle.

Direktrapportering

Klimatexperten: Samhällets 5 viktigaste åtgärder mot extremväder

12 min

Samhällets sårbarhet och anpassning för olika typer av extremväder kommer framöver att bli en problematik samt fråga att bemöta. Men vilka klimatförändringar är egentligen mest relevanta att vara redo inför i ett land som Sverige? Johan Kuylenstierna, ordförande Klimatpolitiska rådet, förklarar hur samhället kan klimatanpassas för framtiden.

Direktrapportering

Stora skador i översvämningarnas spår: "Aldrig varit med om tidigare"

2 min 2 sek

Nu börjar man se omfattningen av skadorna efter gårdagens översvämningar i Gävleborgs och Dalarnas län. På Länsförsäkringar Gävleborg har man aldrig tidigare varit med om så många inrapporterade skador och det kan ta år att reda ut alla ärenden. Och för de som drabbats har uppröjningsarbetet bara börjat.

Direktrapportering

Krisläge i Gästrikland efter skyfall

1 min 47 sek

Ett dygn med dubbelt så mycket regn som normalt under en hel månad har lett till förödelse i framförallt Gästrikland. Flera byar är isolerade av vattenmassorna, bostadsområden i Gävle står under vatten och vägar har rasat samman.

Direktrapportering