Extern länk
Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Klimatkrisen

Här samlar vi all rapportering om klimatkrisen

Här samlar vi all rapportering om klimatkrisen

Malariavaccin och havsstädning – här är de positiva nyheterna från 2021

9 min 43 sek

Det går inte en dag utan att vi översköljs av nyheter om mord, psykisk ohälsa, brott, krig och konflikter toppat med ett klimat som håller på att säcka ihop totalt. De positiva händelserna i världen ger långt ifrån lika många rubriker. Det vill Magnus Aschan, chefredaktör på Warp News, ändra på. Här listar han några av de mest positiva nyheterna från året – och det handlar om ett vaccin mot malaria, att nästan all plast i haven kan vara borta 2040 och att förnybar energi växer snabbare än någonsin.

Så bemöter näringslivet klimathotet: ”En boll i snabb rullning”

10 min 27 sek

Under 2021 fortsatte klimatdemonstrationerna världen över, Usa återvände till Parisavtalet och det stora klimattoppmötet COP-26 ägde rum i Glasgow. Samtidigt uppmättes nya rekordnivåer av CO2 i atmosfären och extremväder kopplas till klimatförändringar orsakade av människan. Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet, sammanfattar klimatåret 2021 och säger att finns anledning att vara optimistisk.

Här är de största klimathändelserna 2021

2 min 26 sek

Johan Kuylenstierna som är ordförande i Klimatpolitiska rådet summerar och kommenterar klimathändelserna som präglat året som har gått. I en rapport har FN:s klimatpanel IPCC slagit fast att extremväder som torka och ökad nederbörd går att koppla till mänsklig påverkan på klimatet. Ett exempel är hur temperaturer på över 49 grader uppmättes i Kanada i somras.