Guillou om valet: ”Liknar en folkomröstning – för eller mot demokrati”

I dag kommer Jan Guillous åttonde del i romansviten om hans egen släkt och 1900-talet, det stora århundradet. Nu har vi kommit fram till det röda 70-talet, det decennium Guillou själv gjorde sig ett namn som grävande reporter genom att avslöja IB-affären. Hör Jan Guillou om sin ungdom inom vänsterrörelsen och varför han röstar för FÖRSTA gången på söndag.

Professorn: Så tar sig deltaviruset förbi vaccinet

Många av oss ser vaccinbeviset som ett stort och viktigt steg mot en öppning av samhället, av världen kanske man kan säga. Men samtidigt kommer uppgifter om nya virusmutationer. Den senaste är delta-varianten som först upptäcktes i Indien och som nu spridit sig till flera länder. I Sverige har viruset spridit sig i 11 regioner, men härjar som mest i Värmland och Blekinge, berättar Ali Mirazimi, professor klinisk virologi KI och sakkunnig FoHM. Så länge vi har samhällsspridning finns det hela tiden risk för olika mutationer.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.

Marcus: Alla i Sverige tycks ha glömt det här

Nedräkningen har startat och frågan är om det kommer att smälla när Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven kommer träffas för att diskutera marknadshyror idag. Marcus tror på smäll och ger sin analys av det kritiska läget i politiken.
Ett hett läge, menar Marcus Oscarsson om den pressade situationen om Vänsterpartiet kommer att fullfölja hotet om misstroende. Men man har missat en viktigt punkt som kan vara avgörande för dagens möte.

Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

Från och med den 1 juli kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 ladda ner EU:s så kallade Covidbevis. Annemieke Ålenius från E-hälsomyndigheten berättar hur vi ska komma åt tjänsten för att göra det lättare att resa mellan länder i EU. Tjänsten heter Covidbevis och inom Eu heter det: The EU’s Digital COVID Certificate.

Ronny Svennson ger 4 solar – Steffo vill höja: Jag älskar det här!

Veckans filmpremiärer får Steffo att vilja jabba upp filmen In the Heights av Jon M. Chu. Och inte nog med detta det finns fler gobitar som får höga betyg denna vecka. Här är filmerna som recenseras: The United States vs Billie Holiday (BIO), In the Heights (BIO), Charlatan (BIO) och Katla (NETFLIX).

Så blev Biden och Putins möte: ”Låga förväntningar - höjde stämningen”

Joe Biden och Vladimir Putin möttes för första gången som presidenter i Schweiziska Genéve, i ett försök att tina upp relationerna, som beskrivits som de kyligaste sedan kalla kriget. Våra utsända korrepondenter Stefan borg i New York, och Johan Fredriksson i Sankt Petersburg ger sin analys av tungviktsmötet som trots allt hölls på respektabel nivå.

Terese Cristiansson om de uppblossade striderna mellan Israel och Palestina

Israeliska flygvapnet har attackerat Gazaremsan igen. Det som ett svar på att bränder blossat upp i södra Israel, efter att brandballonger skickats iväg från palestinska områden. Det här var det första större våldsutbrottet, sen Israel och Hamas kom överens om eldupphör för snart en månad sen. Här ger vår Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson en bild av det upptrappade läget och om hur detta kommer att påverka presidentvalet i Iran imorgon. Sittande presidenten Hassan Rouhani har suttit sin tid och kan inte bli omvald, men prognoserna ser ett rekordlågt valdeltagande.

Säpochefen om ökade säkerhetshot mot Sverige: ”Vi ligger steget efter”

Klas Friberg, Säkerhetspolischef om hoten som ökat mot Sverige. Hoten har breddats och fördjupats på flera plan. Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka de närmaste åren. Hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism.
Gemensamt för de kriminellas möjligheter att vara mer aktiva med sin olagliga verksamhet är digitaliseringen, menar Friberg. Tack vare det internationella tillslaget "Trojan Shield operation" kunde man gripa över 800 personer misstänkta för grov brottslighet världen över. Informationen man kom över gjorde det möjligt för svensk polis att frihetsberöva 155 personer och därmed förhindra ett tiotal mord. Men Sveriges lagstiftning gör det omöjligt för svenska myndigheter att genomföra en liknande åtgärd.

Avslöjade en Catfish-bedragare: ”Jag blev helt besatt”

Ann Edliden, journalist och författare berättar om nya nya boken "Någon annans tidsfördriv" som är baserad på hennes egna liv. När den tillsynes perfekta Petter visar sig bara vara en falsk profil på en datingapp inser Doris att hon blivit lurad av en så kallad catfish. Tillsammans med andra drabbade startar hon därför ett kvinnligt hämdkollektiv för att avslöja personen som lurat dom.

Marcus: Skickligt agerat av Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller sätter sig i nya förhandlingar. Marcus Oscarsson om den hårda pressen Vänsterpartiet sätter på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bästa tipsen på utomhuslekar

Sommaren är här och vi spenderar mycket tid utomhus. Men för att göra det roligare att umgås utomhus är Åsa Wallerud här och tipsar om roliga spel och lekar för hela familjen.

Böckerna som förgyller sommarledigheten

Sommarlovsläsning för alla åldrar • Här är böckerna du måste läsa i sommar

Här ger författaren och programledaren Josefine Sundström sina boktips:

1. "Amerikansk jord" av Jeanine Cummins. Passar utmärkt för den som uppskattade succéromanen "Där kräftorna sjunger".

2. "Som Pesten", av Hanne-Vibeke Holst. En helt otrolig läsupplevelse, speciellt nu när pandemin funnits med oss i ett drygt år. Oerhört spännande bok.

3. "Samtycket", Vanessa Springora. En välskriven roman om Frankrikes motsvarighet till den så kallade Kulturprofilen. För den som uppskattar goda böcker med verklighetsgrund. Oerhört uppmärksammad bok i Frankrike.

Här är författaren och läsinspiratören Johan Anderblads boktips:

1. Anders Sporrong och Per Gustavsson: Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse. Rolig för alla åldrar. Läs själv eller högläs. Bok 5 i serien. Knyckertz blir årets julkalender.
1 B. Per Gustavsson, illustratören till Knyckertz: Stora boken om prinsessan. Fyra av de fantastiska böckerna om Prinsessan i ny samlingsvolym.

2. Fabian Göransson: Hokus Pokus. Den lilla prinsessan. Rolig. Rikt illustrerad à la serietidning för 6-9 år. Den första boken i en ny serie, där del 3 kommer redan i sommar.
2 B. Helena Dahlgren: Ödesryttarna. Skuggor över Jorvik. Onlinespelet Star stable nu i bokform. Detta är första delen i trilogi nummer två.

3. Linn Åslund: Flora Wolf och Järnklockorna. Första delen i en ny serie om föräldralösa Flora som får ta hand om sin lillebror i en hård värld. Steam punk. Precis som i hennes tidigare böcker om Ester Tagg. Realism och fantastik i spännande blandning.
3 B. En riktig sommarbok! Petter Lidbecks fenomenalt roliga "Pappa på söndag" firar tjugo år och ges ut på nytt. Underfundig humor och avslöjande av vuxnas beteende på samma sätt som i Jersilds Barnens ö.

Så fixar du midsommar frisyren:

Även om vi inte kan gå på några jättefester än, kan det vara trevligt att lägga lite krut på frillan till exempel på midsommarafton. Här visar frisören Hillewi Gottfridsson enkla knep på hårmodellen Louise Friberg. Bland annat en frisyr som Steffo snabbt döpt till prinskorvsfrisyren. Blir ju bra då både prinskorv och fin frisyr passar på midsommarafton.